jest taja sytuacja: Pan ma 2 dzieci i złożył wniosek papierowy w sierpniu na nowy okres na drugie. Wydaliśmy już decyzję. Wysłał kolejny wniosek tym razem elektorniczny na 3 dziecko, ktore urodziło się we wrześniu. Jak teraz wydac decyzję? gdyby złożył w wresji papierowej to wprowadzic wniosek nalezy poprzez zmianę sytuacji. i system połączlączy ten nowy i poprzedni wniosek. A co teraz jak złozył elektorniczny? Pan będzie miał dwie decyzje na nowy okres?
ja mam podobną sytuację najpierw strona złożyła w sierpniu wniosek na I dziecko. A teraz we wrześniu na drugie które się urodziło co prawda dwa wnioski w wersji papierowej. Jeszcze nie wydałam decyzji ale wydaje mi się że ten drugi wniosek należy zarejestrować jako wniosek o zmianę świadczenia. Tak jak były wałkowane zmiany (w związku z utratą, uzyskaniem i urodzeniem) na stary okres.
Kiedyś robiłem jak pisze noteev, czyli nowe dziecko, nowy wniosek. Od czasu jak Sygnity zrobiło w zmianach w związku coś co się nazywa "wniosek formalny", robię kolejne dzieci przy pomocy tegoż. Czy dobrze? Obawiam się, że ilu pracowników ŚR tyle będzie opinii
Jak to zrobicie w systemie to wyłącznie jest kwestia techniczna i wasz wybór. Ważne jest tylko to, że wydana decyzja nie może być decyzją zmieniającą czyli opartą o art. 155 czy 163 kpa a ma być zwykłą decyzją przyznającą. To tylko kwestia zrobienia sobie i wybrania odpowiedniego szablonu wydruku.
Inna kwestia to taka, że jeżeli na pierwszy wniosek decyzja nie jest jeszcze wydana to można te wnioski połączyć i wydać jedną decyzję na wszystkie dzieci.
karolina09 pisze:tylko,ze jak wniosek złożony 1wszy papierowy a drugi elektroniczy to ten elektroniczny nie da sie zmienic na wniosek w zwiazku ze zmianą
a ktos w sygnity jak robił??Chodzi mi konkretnie o Sygnity jak to teraz zrobić. Papierowy złożony wniosek i decyzja wydana. (oczywiście chodzi o nowy okres) i elektroniczny wysłał pan bo dziecko urodziło się. To u Pana w systemie będą 2 decyzje. Jedna decyzja na drugie dziecko i druga decyzja na 3cie?