wydanie decyzji- kto? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 maja 2010, 15:59

Pani od 2006r. przebywa w ZPO w in. miejscowości niż była zameldowana ( X). Do tego ZPO córka robiła starania by została tam przyjęta. W końcu ZPO nie może jej w nieskończoność trzymać wystosował pismo do MOPS w miejscowości X o umieszczenie w dps . Skompletowano dokumenty i przekazano do miejscowości Y - m. zameld.
Przesłali pismo, że Pani gospodarstwo przepisała na córkę, która sprzedała dom wraz z gospodarstwem (brak inforacji dot. córki. OPS ustala dane) i gminą właściwą jest ta, gdzie w danym momencie przebywa.
Mam pytanie kto właściwie powinien sprawę zakończyć? Czy w takiej sytuacji zachodzi potrzeba wydawania decyzji o skierowanie i umieszczenie w dps. W mojej ocenie, gdyby córka zapewniła opiekę matce, byłaby w stanie mieszkać w środowisku? Jak podejść do tematu? Proszę o wskazówki.
~jj

Napisano: 19 maja 2010, 10:54

Ponawiam pytanie.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Czy osoba przebywająca w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym w innej gminie niżeli posiada meldunek (umieszczona przez córkę)- To czy można uznać, że jej centum życiowe tzoczy się w tej gminie czy też nie. Prawdopodobnie nie posiada żadnego meldunku. Kto wtegy rozpatruje wniosek?
~jj

Napisano: 19 maja 2010, 12:34

ops na terenie którego jest zol
~Pela

Napisano: 22 cze 2010, 12:29

od kiedy ops obsługują zol i zpo , to należy do nfz i pilotują pielęgniarki środowiskowe
~////

Napisano: 22 cze 2010, 14:18

wystepowałam do ops na terenie którego jest zol,i bez problemu zrobiono mi wywiad potrzebny do skierowania do dps,wiec w czym problem?
~pela

Napisano: 22 cze 2010, 14:20

a osoba zajmuje sie gmina w której osoba ma meldunek stały
~pela

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x