wydatek za CO

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Karola1984
Praktykant
Zajmuję się: DM
Kontakt:

wydatek za CO

Post autor: Karola1984 »

Proszę o poradę:
Pan X wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej. Płaci czynsz, śmieci, wodę oraz za centralne ogrzewanie. Centralne ogrzewanie nie jest z zewnętrznego źródła, tylko jest to zwykły piec CO.
W tej sytuacji liczę ryczałt tak?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: wydatek za CO

Post autor: :-) »

Karola1984 pisze: 15 lut 2023, 13:05 Proszę o poradę:
Pan X wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej. Płaci czynsz, śmieci, wodę oraz za centralne ogrzewanie. Centralne ogrzewanie nie jest z zewnętrznego źródła, tylko jest to zwykły piec CO.
W tej sytuacji liczę ryczałt tak?
w tej sytuacji liczysz ryczałt za co :)
czynsz porównujesz do zasobów gminy
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

A jak jest kamienica z kilkoma mieszkaniami i jeden piec CO na te wszystkie lokale to normalnie liczę wydatek za CO?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Alalala pisze:A jak jest kamienica z kilkoma mieszkaniami i jeden piec CO na te wszystkie lokale to normalnie liczę wydatek za CO?
Nadal ryczałt. Nie sądzę aby właściciel wystawiał faktury za CO. Na ogół ma miejsce polubowne dogadanie się co do kwoty.
Alalala
Inspektor
Kontakt:

Mam akurat taki przypadek, że osoba we wniosku ma zaznaczone, że ma CO, właściciel potwierdził wniosek. W kwestii wydatków to ma wypisane przez właściciela: czynsz, woda i ścieki, śmieci, ogrzewanie CO. To do wydatków nie zaliczam ogrzewania?
Alalala
Inspektor
Kontakt:

Alalala pisze: 16 lut 2023, 13:18 Mam akurat taki przypadek, że osoba we wniosku ma zaznaczone, że ma CO, właściciel potwierdził wniosek. W kwestii wydatków to ma wypisane przez właściciela: czynsz, woda i ścieki, śmieci, ogrzewanie CO. To do wydatków nie zaliczam ogrzewania?
czy nie mam tutaj liczyć wydatku za ogrzewanie?
esko
Stażysta
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
Kontakt:

Post autor: esko »

Centralne ogrzewanie to jest zakup ciepła, a nie materiału/opału służącego do wytworzenia ciepła (węgiel, drewno, gaz). Jak ustalisz to co wyżej to będzie wiadomo, czy liczyć ryczałt, czy nie ;)
Alalala
Inspektor
Kontakt:

Zakładam, że mam liczyć więc ryczałt, ale to znaczy, że we wniosku jest wtedy źle zaznaczone, że jest CO, więc teraz zarządca ma to poprawić?
esko
Stażysta
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
Kontakt:

Post autor: esko »

Alalala pisze: 20 lut 2023, 11:50 Zakładam, że mam liczyć więc ryczałt, ale to znaczy, że we wniosku jest wtedy źle zaznaczone, że jest CO, więc teraz zarządca ma to poprawić?

Jeśli ma być poprawnie powinien poprawić. Po to też jesteśmy, aby ustalać stan faktyczny i tłumaczyć ludziom zawiłe przepisy ;)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Prawidłowo będzie zaznaczyć brak CO i naliczyć ryczałt
ODPOWIEDZ