wydatki dom jednorodzinny - ogrzewanie elektryczne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 sty 2022, 10:50

Witajcie,
prośba o pomoc, jakie wydatki zaliczacie przy wyliczeniu DM w domu jednorodzinnym?
otrzymałam :
śmieci, wywóz nieczystości, woda, oraz fkv za PGE. Klient zaznaczył brak CO, ciepłej wody, instalacji gazu przewodowego ogrzewa się za pomocą energii elektrycznej na którą dostał dofinansowanie z programu czyste powietrze i dostarczył mi na to fakturę.

z góry wielkie dzięki
kasiakasiak
Praktykant
Od: 06 sie 2021, 15:45
Zajmuję się: dm,

Napisano: 25 sty 2022, 11:49

kasiakasiak pisze:
25 sty 2022, 10:50
Witajcie,
prośba o pomoc, jakie wydatki zaliczacie przy wyliczeniu DM w domu jednorodzinnym?
otrzymałam :
śmieci, wywóz nieczystości, woda, oraz fkv za PGE. Klient zaznaczył brak CO, ciepłej wody, instalacji gazu przewodowego ogrzewa się za pomocą energii elektrycznej na którą dostał dofinansowanie z programu czyste powietrze i dostarczył mi na to fakturę.

z góry wielkie dzięki
liczysz :śmieci, wywóz nieczystości, woda,
art 6 ust 4. Wydatkami, o których mowa w ust. 3, są:
1)czynsz;
1a)koszty, o których mowa w art. 28 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz.U. z 2019 r. poz. 2195 oraz z 2021 r. poz. 11, 1177, 1243 i 1535);
2)opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej;
3)zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną;
4)odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego;
5)inne niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego;
6)opłaty za energię cieplną, wodę, ścieki, odpady i nieczystości ciekłe;
7)wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału.
4a. Nie stanowią wydatków, o których mowa w ust. 4, wydatki poniesione z tytułu:
1)ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów;
1a)rocznych opłat przekształceniowych, o których mowa w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów (Dz.U. z 2020 r. poz. 2040);
2)opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 25 sty 2022, 15:12

W przypadku, gdyby klient zaznaczył, że ma Centralne ogrzewanie, bowiem ciepło do lokalu nie jest dostarczane mu z zewnątrz, a wytwarza je sam (czy klient prawidłowo zaznaczył?) to w mojej ocenie do wydatków należy również zaliczyć opłatę za energię cieplną, w tym przypadku energia cieplna wytwarzana jest przy zużyciu energii elektrycznej, dlatego w mojej ocenie należy ją wliczyć do wydatków zgodnie z art. 6 ust. 4 pkt. 6.
Jednak najprawdopodobniej nie będzie to całość wydatków związanych na energię elektryczną, bowiem jak zauważono wyżej, do tych wydatków nie wlicza się energii elektrycznej wykorzystanej na cele bytowe (codziennego użytku). Do tego może posłużyć jakieś oświadczenie, raczej nie możliwe jest ustalenie na podstawie Fa, ilości zużytej energii na cele bytowe i inne, w tym grzewcze lokalu.
ops.so
Praktykant
Od: 19 lut 2021, 10:53
Zajmuję się: OPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x