wygasnięcie obowiązku alimentacyjnego

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Marlenka1234
Referent
Zajmuję się: FA/SW/SR
Kontakt:

wygasnięcie obowiązku alimentacyjnego

Post autor: Marlenka1234 »

mam pytanko czy jak sąd zwolnil z obowiązku alimentacyjnego rok wstecz i wierzycielka pobierala FA to sa nienależnie pobrane świadczenia za ten okres?? jeszcze jedno czy jak robicie NP to w dwa wszczecia i dwie decyzje wydajecie?tzn najpierw wszczecie i decyzja do uznania NP a pozniej wszczecie i decyzja do zwrotu?
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wygasnięcie obowiązku alimentacyjnego

Post autor: Ewela77 »

Ja w takim wypadku robię nienależnie pobrane świadczenia ale bez naliczania odsetek.
Jedno wszczęcie o uznanie i zwrot świadczeń nienależnie pobranych i jedna decyzja. Kiedyś się to robiło w dwóch postępowaniach. :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Marlenka1234
Referent
Zajmuję się: FA/SW/SR
Kontakt:

Re: wygasnięcie obowiązku alimentacyjnego

Post autor: Marlenka1234 »

nio wlasnie tak myslalam ze cos w tym sie zmienilo :) a odnosnie NP to zrobilam NP a SKO mi uchylilo do ponownego rozpatrzenia ze mam udowodnic ze wierzycielka pobrala je ze świadomością, że byla świadoma ze jej sie nie nalezą...i teraz nie wiem dla mnie to jednoznaczne ze skoro sąd wygasil obowiazek to sie nie należa świadczenia, co mozna opisac o tej świadomości?prosze o pomoc
ODPOWIEDZ