Moim zdaniem to tak jak liczymy w potrzebach. Wyliczamy sobie kwotę jaką potrzebujemy na wypłaty i wtedy tą kwotę razy 1,5% i mamy całą dotację jaką potrzebujemy.
A do części F można to wyliczyć z proporcji, cała dotacja = 101,5%, koszty obsługi = 1,5 % a na wypłatę = 100% i koniec. A jak są walidacje to wyjaśnienie.
Od początku roku jest z tym problem i uważam, że w tym sprawozdaniu źle są skonstruowane te formuły. A mój UW to sam nie wie, bo jak dzwoniłam to Pani sama nie wie co oni chcą ;p
wyjaśnienia urzędu wojewódzkiego
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW,DS,KDR,FA
- Kontakt:
Re: wyjaśnienia urzędu wojewódzkiego
Masz może gdzieś tą interpretację?ludek pisze:Ja dostałem interpretację wg której całkowita dotacja to świadczenia (np. 98,5% wychowawcze albo 97% rodzinne) plus obsługa (1,5% lub 3%). Miesięczna kwota wykorzystana na obsługę może być różna od 1,5% (bo np. były trzynastki), wydatek ma się zgadzać w ujęciu rocznym. Mało tego, należy nam się procent od dotacji przekazanej, więc jesli na koniec roku zostały jakieś pieniądze z otrzymanej dotacji i je oddajemy to i tak możemy sobie wziąć procent od tego co dostaliśmy a nie od kwoty pomniejszonej o zwrot.
Przykład:
Dotacja roczna (plan) 2 mln zł. Na świadczenia 1,97 mln, na obsługę 30 tys.
Jesli okaże się na koniec roku, ze wypłacilismy mniej świadczeń, np. 1,96 mln to i tak zatrzymujemy na obsługę 30 tys. Oczywiście w granicach rozsądku bo przy duzych nadwyzkach powinnismy wcześniej wnioskować o zmniejszenie planu.
Oprócz wyjaśnienia urzędu wojewódzkiego - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Jakie pieniądze do czego zostaną mi wliczone
JAK PRZY UTRACIE I UZYSKANIU DOCHODU ODLICZYĆ PODATEK
jak liczyć
Rops
zmiana nazwiska
ROPS'y proszę o podpowiedzi
utrata dochodu
Taki Problem
Rolnicy od 2016 r.
zagranica 2014, 2015,2016
dec.odmowna
lokata jako forma rzeczowa