wyjście w teren - jeden czy kilku pracowników? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 sty 2019, 12:24

Witam, chciałabym zasięgnąć informacji od pracowników socjalnych :)
Chodzi mi konkretnie o to jak praca wygląda w Waszych ośrodkach w kwestii wychodzenia na wywiady środowiskowe, czy wychodzicie/wyjeżdżacie w teren pojedynczo czy np. po 2 pracowników? Czy 2 pracowników może wyjść wspólnie tylko w "trudne" środowiska?

Mam nadzieję, że ktoś będzie chciał się podzielić ze mną takimi informacjami, ponieważ w "moim" ośrodku jest w tej kwestii mały problem
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 21 sty 2019, 12:51

Nie rozumiem jaki ma sens wychodzenie w teren w jedno środowisko 2 pracowników socjalnych przecież to strata czasu dla drugiego pracownika, a po drugie to co robi w tym czasie ten drugi pracownik socjalny jak 1 pracownik socjalny przeprowadza z rodziną wywiad.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 21 sty 2019, 14:33

Zdarza się, ze chodzimy we dwie, po to, by było bezpieczniej, czasami z policją, czasami ze strażą miejską, różnie to bywa, w zależności od sytuacji, nie ma co generalizować.
Hipolita
Awatar użytkownika
Referent
Od: 11 sie 2017, 13:42
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 21 sty 2019, 14:38

sytuacje "standardowe" - 1 pracownik
czasem sytuacja wymusza "towarzystwo" - wtedy 2 pracowników, z policją zależnie od sytuacji, rodziny i problemu :)
aja
Referent
Od: 11 kwie 2017, 13:46
Zajmuję się: ops

Napisano: 21 sty 2019, 15:42

Najczęściej pojedynczo, ale czasem sytuacja wymaga obecności drugiej osoby. Np. jeśli chodzi o bezpieczeństwo, albo np. w przypadku klientów roszczeniowych, którzy niekiedy próbują coś wmówić pracownikowi, jeśli był sam.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 21 sty 2019, 16:01

pawel.w pisze:Nie rozumiem jaki ma sens wychodzenie w teren w jedno środowisko 2 pracowników socjalnych przecież to strata czasu dla drugiego pracownika, a po drugie to co robi w tym czasie ten drugi pracownik socjalny jak 1 pracownik socjalny przeprowadza z rodziną wywiad.
Dla Ciebie strata czasu, dla nas nierzadko konieczność. Głównie ze względu na bezpieczeństwo fizyczne, ale też chronimy się w ten sposób przed nieprawdziwymi donosami, pomówieniami czy skargami. Ustawa umożliwia wejście w środowisko dwóch pracowników socjalnych i korzystamy z tego przywileju (nie nadużywamy) w przypadku środowisk zupełnie nieznanych, znacznie oddalonych (np. las, 3 km od drogi), trudnych i rozpoznanych jako niebezpieczne (nie zawsze asysta Policji jest możliwa). Kierownik nie robi problemu, uzgadniamy wyjścia między socjalnymi.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 21 sty 2019, 18:44

U nas jest różnie. Pomijając sytuacje przytoczona przez was, to bywa że czasami korzystamy wspólnie z auta i jedziemy we dwie lub trzy, mijając po drodze rejony. Przykładowo w rejon idę ja (osoba mająca pod opieką rodziny/osoby z niepełnosprawnościami - osoby dorosłe) a np koleżanka z pokoju obok ma w tym samym rejonie innych podopiecznych (bez orzeczeń), to podjeżdżamy pod dany rejon, Ona do swoich, ja do swoich, a gdy jedna skończy szybciej, to razem to tych, których jeszcze nie obskoczono ;).
Przyjaciółka
Stażysta
Od: 19 paź 2016, 23:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 9:47

Do Ten z Łopieki
Ja napisałem o wywiadach przeprowadzany przez pracowników socjalnych w normalnych rodzinach, a nie w trudnych środowiskach, co jest bezdyskusyjne. U nas również jeżeli tylko pracownik socjalny zwróci się o asystę drugiego pracownika socjalnego lub policjanta to go bez problemu dostaje.

Socjal_Wolker zadała dwa pytania i ja odpowiedziałem Jej na pierwsze pytanie.

Chodzi mi konkretnie o to jak praca wygląda w Waszych ośrodkach w kwestii wychodzenia na wywiady środowiskowe, czy wychodzicie/wyjeżdżacie w teren pojedynczo czy np. po 2 pracowników?
Czy 2 pracowników może wyjść wspólnie tylko w "trudne" środowiska?
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 22 sty 2019, 11:29

Ok, ja z kolei skupiłem się na pytaniu o trudne środowiska, pomijając "normalne rodziny" i standardowe wyjścia w teren ;) A więc dodam tylko, że dla samego towarzystwa nie wchodzimy w środowisko "podwójnie", zresztą nawet nie mamy na to czasu.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 22 sty 2019, 12:02

A ja się nieśmiało włączę do dyskusji? A jak z komputerami z programem WYWIAD Plus? Wiadomo też że nie do wszystkich środowisk się bierze taki sprzęt, ale czy do tych "spokojnych" bierzecie? pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x