Wyłudzenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 04 sie 2014, 14:15

Bank zwrócił nam zasiłek pielęgnacyjny z powodu zamknięcia rachunku. Okazało się że osoba uprawniona do zasiłku pielęgnacyjnego nie żyje od 2 lat. Zasiłek wpływał na konto siostry, która ten zasiłek wybierała. Nie zgłosiła zgonu, bo jak oświadczyła na piśmie - potrzebowała pieniędzy. Nieżyjąca siostra uprawniona do zasiłku była ubezwłasnowolniona a jej opiekunem była właśnie ta co wyłudziła zasiłek. Wydałam decyzję o nienależnie pobranym zasiłku pielęgnacyjnym i chcę teraz wystawić TW. Ostatnio zaniepokoiłam się stwierdzeniem pewnej osoby, że nie wolno mi było wydać decyzji o nienależnie pobranym zasiłku ponieważ ta osoba nie miała wcześniej decyzji o przyznaniu zasiłku. Czy słusznie? Nadmieniam, że wniosek, z racji ubezwłasnowolnienia, był podpisany przez osobę która wyłudziła świadczenie i dyspozycja przelewania zasiłku na jej konto również.
Ala15

Napisano: 04 sie 2014, 14:18

rozumiem, że decyzja była na opiekuna prawnego?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 14:39

Wniosek był wypełniony na osobę ubezwłasnowolnioną częściowo (nie doinformowałam), podpisy były obu sióstr na wniosku i dyspozycji.
Ala15

Napisano: 04 sie 2014, 14:45

decyzja poszła na kogo?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 15:02

No to jak wniosek był wypełniony na osobę ubezwłasnowolnioną to decyzja też była wydana na tą osobę - niepełnosprawną już nieżyjącą.
Ala15

Napisano: 04 sie 2014, 15:13

to masz od początku wszystko do kitu.
To nie jest NP tylko nienależnie wypłacone a to inna bajka.

Zresztą idź do dobrego radcy i unieważniaj wszystkie decyzje po kolei. Przed tym tylko popraw wniosek strony by był na opiekuna prawnego wypisany. Jak pounieważniasz decyzje to wydasz właściwą a potem dopiero NP.
Inaczej bawisz się w nienależnie wypłacone i ścigasz kobietę po sądach
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 15:22

to już raczej pod kk niż kpa
Kati@

Napisano: 04 sie 2014, 15:34

...ewentualnie zastosować art. 30 ust. 2 pkt 2 wspomnianej ustawy o świadczeniach rodzinnych, zgodnie z którym za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia. Jednak również w tym przypadku subsumcja stanu faktycznego do wskazanej normy prawnej musiałaby być poprzedzona przeprowadzeniem właściwego postępowania wyjaśniającego, które pozwoliłoby rzetelnie ustalić wszystkie niezbędne okoliczności sprawy, tj. wykazanie, że skarżący świadomie wprowadził organ w błąd pobierając zasiłek pielęgnacyjny.

No właśnie, to by się zgadzało. A na piśmie siostra oświadczyła o pełnej świadomości że nienależnie pobierała, jednak te pieniądze były jej bardzo potrzebne do osobistych celów, zatem celowo nie przedłożyła aktu zgonu...już sama nie wiem. Kobieta nie odwołała się od decyzji, nie rości pretensji wręcz czuje skruchę i chce zwrócić w ratach.
Ola15

Napisano: 05 sie 2014, 8:02

Nie można zastosować art. 30 bo osoba uprawniona nie żyje, a siostra na której konto wpływała kasa nie jest stroną w postępowaniu. W nienależnie wypłacone i bezpodstawne wzbogacenie też nie ma się co bawić. To jest ewidentna sprawa do prokuratury. Piszesz zawiadomienie na podstawie art. 304 § 2 Kpk o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 286 § 1 Kk.
Ola15 pisze:siostra oświadczyła o pełnej świadomości że nienależnie pobierała

Jeśli nie była stroną w postępowaniu to jej oświadczenie nic nie znaczy.
Ola15 pisze:jednak te pieniądze były jej bardzo potrzebne do osobistych celów, zatem celowo nie przedłożyła aktu zgonu...
art. 286 § 1 Kk.
Ola15 pisze:Kobieta nie odwołała się od decyzji
Decyzja jest bez sensu, SKO pewnie by uwaliło całe postępowanie.
Ola15 pisze:, nie rości pretensji
pffff, ona ma rościć jakieś pretensje??
Ola15 pisze:wręcz czuje skruchę i chce zwrócić w ratach.
Fantastycznie! Będzie miała ku temu możliwość po ogłoszeniu wyroku. Miałem/mam u siebie analogiczną sprawę tylko u mnie córka pobierała świadczenia matki - kobieta dostała 8m-cy w zawieszeniu na dwa lata i musi oddać wszystko.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x