Wymagane dokumenty do wniosku- pytanie
Wymagane dokumenty do wniosku- pytanie
Witam
Jestem świeżo zatrudnioną pracownicą, nie miałam jeszcze szkoleń a jedyna wiedza jaką posiadam to czytanie ustaw, artykułów i stron internetowych.
Zastanawia mnie pewien fakt- ustawa teoretycznie mówi jasno jakie dokumenty są potrzebne do złożenia wniosku na 1 dziecko. Ale MOPS Mysłowice poszedł dalej https://www.mops.myslowice.pl/pages/swychowawcze/ . Moja kierowniczka jednak, że nie możemy żądać innych dokumentów niż jest zapisane w ustawie.
Jak wy widzicie ten problem?
Jestem świeżo zatrudnioną pracownicą, nie miałam jeszcze szkoleń a jedyna wiedza jaką posiadam to czytanie ustaw, artykułów i stron internetowych.
Zastanawia mnie pewien fakt- ustawa teoretycznie mówi jasno jakie dokumenty są potrzebne do złożenia wniosku na 1 dziecko. Ale MOPS Mysłowice poszedł dalej https://www.mops.myslowice.pl/pages/swychowawcze/ . Moja kierowniczka jednak, że nie możemy żądać innych dokumentów niż jest zapisane w ustawie.
Jak wy widzicie ten problem?
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wymagane dokumenty do wniosku- pytanie
Twoja kierowniczka ma rację ..Mysłowice troszkę pojechały ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Eeeee tam, troszeczkę tylko przesadziły. Dobrze jest 

Ale wątpię, żeby pracownice tamtejszego MOPSu same z siebie takie wymogi dały, pewnie skonsultowały to z niejedną osobą (np prawnikiem).
Jedynie na szkolenia jakim byłam to z obsługi programu komputerowego i pan prowadzący szkolenie stwierdził jasno, że np orzeczenie o niepełnosprawności musimy pobierać (wpisać ręcznie numer orzeczenia bo system nie generuje takich danych), akt urodzenia dziecka również bo Empatia na dzień 18 marca nie potrafiła dać danych odnośnie pokrewieństwa.
Jedynie na szkolenia jakim byłam to z obsługi programu komputerowego i pan prowadzący szkolenie stwierdził jasno, że np orzeczenie o niepełnosprawności musimy pobierać (wpisać ręcznie numer orzeczenia bo system nie generuje takich danych), akt urodzenia dziecka również bo Empatia na dzień 18 marca nie potrafiła dać danych odnośnie pokrewieństwa.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie wierzę .... orzeczenie pobierają się cudnie bez nr ........ baza danych pesel pokazuje imiona i nazwiska rodziców, łącznie z rodowym matkiiceman pisze:Ale wątpię, żeby pracownice tamtejszego MOPSu same z siebie takie wymogi dały, pewnie skonsultowały to z niejedną osobą (np prawnikiem).
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
- wandeczka
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u nas nie działa EKSMOON? myślałam ze tak wszędzie? to o co chodzi?
Doświadczenie - to dar nieba
Masz, gdy ci już nie trzeba.
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Od wczoraj prawie nic nie działa. A informacja od HD standardowa za każdym razem: Problem jest złożony o rozwiązaniu poinformujemy.
- wandeczka
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w kwietniu to dopiero będzie piękna katastrofa 

Doświadczenie - to dar nieba
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
z Powiatowego pobiera się suuper ... z Zusu niewandeczka pisze:u nas nie działa EKSMOON? myślałam ze tak wszędzie? to o co chodzi?
Oprócz Wymagane dokumenty do wniosku- pytanie - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dochód uzyskany , dochód osiągnięty
alimenty nie będą uzyskiem?
brak alimentów
czy dobrze?
NAKŁADKA DO E-SYSTEM
500+ a koordynacja
krus i inne
zwiazek małżenski a koordynacja
urlop bezpłatny
Dorosłe dziecko
mąż w zakładzie karnym
Proszę niech mi ktoś to wytłumaczy...