wynagrodzenie opiekuna prawnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 lut 2022, 17:40

Jestem opiekunem prawnym swojej mamy,ktora jest ubezwlasnowolniona.Postepujaca choroba Alzheimera.Mama pobiera emeryture z zus,ja pracuje na etacie w przedszkolu.Stan zdrowia mamy jest na tyle powazny ,od dwoch lat nie chodzi ostatnio sama nie spozywa pokarmow.Caly swoj czas poswiecam mamie.Zakupy ,gotowanie ,pielegnacja.Dochody mamay sa na tyle niskie ,ze wystarczaja na pokrycie najpotrzebniejszych rzeczy,posilki srodki czystosci ,srodki higieniczne i oplata opiekunki kiedy ja pracuje.
moje pytanie brzmi Czy moge ubiegac sie o wynagrodzenie z urzedu jako opiekun prawny mamy,osiagajac dochody z pracy w pzrzedszkolu.Od czego nalezy zaczac zalatwiac formalnosci jesli tak
edyska
Praktykant
Od: 05 lut 2022, 17:28
Zajmuję się: pracuje w przedszkolu.

Napisano: 07 lut 2022, 8:33

Witaj , aby uzyskać wynagrodzenie musisz się zwrócić z pisemnym wnioskiem o przyznanie takiego wynagrodzenia do Sądu Rejonowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania twojej mamy, po uzyskaniu takiego postanowienia zgłaszasz się z tym do Gminy właściwej dla twojego miejsca zamieszkania i tam składasz oprócz postanowienia pisemny wniosek o wypłatę.
Dorota34
Praktykant
Od: 02 lis 2021, 11:20
Zajmuję się: pomoc społeczna, pracownik socjalny

Napisano: 07 lut 2022, 10:57

Dodatkowo możesz ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne, jeśli zakres sprawowanej opieki zmusi Cię do rezygnacji z zatrudnienia.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 07 lut 2022, 19:33

edyska pisze:
05 lut 2022, 17:40
Jestem opiekunem prawnym swojej mamy,ktora jest ubezwlasnowolniona.Postepujaca choroba Alzheimera.Mama pobiera emeryture z zus,ja pracuje na etacie w przedszkolu.Stan zdrowia mamy jest na tyle powazny ,od dwoch lat nie chodzi ostatnio sama nie spozywa pokarmow.Caly swoj czas poswiecam mamie.Zakupy ,gotowanie ,pielegnacja.Dochody mamay sa na tyle niskie ,ze wystarczaja na pokrycie najpotrzebniejszych rzeczy,posilki srodki czystosci ,srodki higieniczne i oplata opiekunki kiedy ja pracuje.
moje pytanie brzmi Czy moge ubiegac sie o wynagrodzenie z urzedu jako opiekun prawny mamy,osiagajac dochody z pracy w pzrzedszkolu.Od czego nalezy zaczac zalatwiac formalnosci jesli tak
Jako opiekun prawny, w imieniu mamy, może się Pani ubiegać o usługi opiekuńcze i inną pomoc społeczną.

Musi Pani mieć świadomość, że sądy rzadko przyznają wynagrodzenie opiekunom prawnym - bliskim krewnym osób ubezwłasnowolnionych (dzieci, rodzice). Najczęściej uzasadniają to, że sprawowanie opieki mieści się w obowiązku wzajemnego wsparcia określonym w art. 87 kro. i że sprawowanie opieki czyni zadość zasadom współżycia społecznego.
W Pani przypadku może się Pani spotkać z argumentem (zresztą słusznym), że sprawowanie opieki prawnej to reprezentowanie podopiecznego i zarząd jego majątkiem, a nie pielęgnacja i opieka w potocznym tego słowa znaczeniu. Sprawowanie opieki prawnej nie polega na osobistym robieniu przez opiekuna zakupów, praniu, gotowaniu... Ale wielu sędziów bierze tę osobistą pielęgnację pod uwagę przy ustalaniu wynagrodzenia.
Ponadto wielu sędziów tkwi w stanie prawnym sprzed 13 czerwca 2006 r., w którym zasadą było, że opiekun sprawuje opiekę bezpłatnie. Mam wrażenie, że niektórzy sędziowie nie zauważyli zmiany przepisów.

Dlatego występując o wynagrodzenie powinna Pani mieć na względzie, że może się Pani spotkać z odmową. Warto się odwoływać - z doświadczenia mogę powiedzieć, że sądy okręgowe zmieniają (oczywiście nie zawsze) niekorzystne dla opiekunów prawnych postanowienia.
Trzeba też pamiętać, że w pierwszej kolejności wynagrodzenie pokrywa się z majątku i dochodów osoby ubezwłasnowolnionej a dopiero jeśli nie ma ona takiego majątku i dochodów to wynagrodzenie jest wypłacane ze środków publicznych (jako świadczenie z pomocy społecznej). Dlatego jeśli mama nie ma majątku i dochodów to należy to wskazać we wniosku.

Opłata sądowa od wniosku - 100 zł, ale moim zdaniem warto zainwestować. Zawsze warto spróbować.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x