wynajem w domu prywatnym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 paź 2021, 10:53

Dzień dobry,
po raz pierwszy mam przypadek wnioskodawcy, który wynajmuje część prywatnego domu. Może mnie jakaś dobra duszyczka uświadomić, jak to ogarnąć:
- czy właściciel od którego wynajmuje lokal ma mu we wniosku wypełnić jakie koszty ponosi( czynsz, ogrzewanie centralne, zimna/ciepła woda, śmieci, ścieki?)?
- jak potwierdzić powierzchnie która zajmuje? (czy wystarczy umowa najmu?)
-jak to jest z wypłatą dodatku, czy możemy wypłacić wnioskodawcy, czy może właścicielowi budynku?

Będę bardzo wdzięczna, do tej pory miałam tylko mieszkania, które mają zarządców ;)

Pozdrawiam :)
Sofia
Stażysta
Od: 19 cze 2017, 12:28
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 paź 2021, 11:34

Sofia pisze: czy właściciel od którego wynajmuje lokal ma mu we wniosku wypełnić jakie koszty ponosi
jak najbardziej
Sofia pisze:- jak potwierdzić powierzchnie która zajmuje? (czy wystarczy umowa najmu?)
Wystarczy, że właściciel podpisze wniosek. Potwierdza w ten sposób dane w nim zawarte, a więc i powierzchnię lokalu.
Sofia pisze:jak to jest z wypłatą dodatku, czy możemy wypłacić wnioskodawcy, czy może właścicielowi budynku?
Zgodnie z ustawą: dodatek zarzadcy a ryczałt wnioskodawcy. Na prośbę jednego z nich, można świadczenie przelać drugiemu :D
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 14 wrz 2022, 10:07

Maxima pisze:
07 paź 2021, 11:34
Sofia pisze: czy właściciel od którego wynajmuje lokal ma mu we wniosku wypełnić jakie koszty ponosi
jak najbardziej
Sofia pisze:- jak potwierdzić powierzchnie która zajmuje? (czy wystarczy umowa najmu?)
Wystarczy, że właściciel podpisze wniosek. Potwierdza w ten sposób dane w nim zawarte, a więc i powierzchnię lokalu.
Sofia pisze:jak to jest z wypłatą dodatku, czy możemy wypłacić wnioskodawcy, czy może właścicielowi budynku?
Zgodnie z ustawą: dodatek zarzadcy a ryczałt wnioskodawcy. Na prośbę jednego z nich, można świadczenie przelać drugiemu :D
ale czy dodatek moze zarzadca przelac wnioskodawcy?
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x