wypłacać czy uchylić???

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
pinki277
Stażysta
Zajmuję się: referent ŚW
Kontakt:

wypłacać czy uchylić???

Post autor: pinki277 »

Strona zgłosiła w maju, że podjęła prace w styczniu, dochód za luty przekroczenie i nienależne pobrane za marzec. W marcu utraciła pracę. W marcu i kwietniu wypłacono. Czy uchylić od maja i wszcząć pod nienależnie pobrane za marzec??? skoro jest utrata dochodu i od kwietnia się kwalifikuje. Czy ma składać nowy wniosek???
amm
Referent
Zajmuję się: PS SR
Kontakt:

Re: wypłacać czy uchylić???

Post autor: amm »

Ja bym nie uchylała jeżeli aktualnie mieści się w kryterium i przysługuje jej świadczenie, tylko postępowanie w sprawie nienależnie pobranego, czyli najpierw wszczęcie postępowania w sprawie NP, a potem dec. o NP i zwrocie.
pinki277
Stażysta
Kontakt:

dzięki amm, w sumie racja po głębszej analizie. I w decyzji NP i zwrocie, jeśli strona sobie wniesie to można potrącić z bieżącej wypłaty?
amm
Referent
Zajmuję się: PS SR
Kontakt:

Post autor: amm »

tak po wydaniu decyzji możesz potrącić NP bezpośrednio z bieżących wypłat,
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Tylko, że gdy nie pracował do końca marca, to tu nie ma ani uchylenia, ani nienależnie pobranych :)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
annja
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: annja »

Ja mam podobny przypadek. Pani zaczęła pracę od lutego. Wynagrodzenie dostaje do 10 następnego miesiąca.
Skoro uzyskanie dochodu to powinnam policzyć jej dochód za marzec, który był wypłacony w kwietniu.
Jednak z 30 kwietnia praca została zakończona.
Jak z tym uzyskiem i utratą?
Utrata od 1 maja skoro praca do 30 kwietnia?
A uzysk ten wypłacony w kwietniu licze dopiero w maju, ale skoro pracy już nie ma, to liczę go czy wogule już nie biorę pod uwagę?
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

annja pisze:Ja mam podobny przypadek. Pani zaczęła pracę od lutego. Wynagrodzenie dostaje do 10 następnego miesiąca.
Skoro uzyskanie dochodu to powinnam policzyć jej dochód za marzec, który był wypłacony w kwietniu.
Jednak z 30 kwietnia praca została zakończona.
Jak z tym uzyskiem i utratą?
Utrata od 1 maja skoro praca do 30 kwietnia?
A uzysk ten wypłacony w kwietniu licze dopiero w maju, ale skoro pracy już nie ma, to liczę go czy wogule już nie biorę pod uwagę?
od maja się należy
pinki277
Stażysta
Kontakt:

utrata jest 31.03.2017r., czyli ja liczę od kwietnia się należy.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Wtedy tak, za marzec zwrot, ale niczego nie uchylasz, bo decyzję w trybie art. 32 można uchylać tylko na bieżąco
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ