wypłacanie ZDO bez oświadczenia o rezygnacji z KTUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 09 kwie 2015, 13:03

Witam,
SR zajmuję się od niedawna...i teraz wyszło, że klient pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy bez rezygnacji z KRUS.
Wezwałam celem złożenia wyjaśnień i uzupełnienia dokumentacji.
Jednak...
Świadczeniobiorca odmówił mi i oświadczył na piśmie, że nie zrezygnuje z KRUS .
Wiem, że powinnam uchylić i wszcząć postępowanie o nienależnie pobrane świadczenia.
Tylko, że ten klient będzie się na pewno odwoływał do SKO.
Proszę o pomoc, żebym miała pewność co do kolejności podejmowanych kroków.
ostatnia wypłata SZO była w marcu, oświadczenie o tym, że nie rezygnuje z KRUS mam z dziś, tj. 09-04-2015

Pozdrawiam serdecznie
Ania
Ania SR od niedawna

Napisano: 09 kwie 2015, 13:06

Przepraszam za błąd w tytule.
Gość

Napisano: 09 kwie 2015, 13:16

On ma Ci napisać ze zaprzestaje pracy w gops. i prowadzenia gops. a nie , ze rezygnuje z kRUSU.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 14:16

Klient nie pracuje, mam na to oświadczenie, ale w związku z tym, że posiada grunty rolne gdzieś w Polsce jest w związku z tym zarejestrowany jako rolnik w KRUS (czyli jest aktywny zawodowo jako rolnik). A zgodnie z warunkami przyznania SZO musi zrezygnować. I w związku z tym albo ZSO albo KRUS.

Pomoże ktoś?
Ania SR od niedawna

Napisano: 09 kwie 2015, 14:28

nieprawda:) nie ma takiego warunku...mozna oplacac KRUS i nie prowadzic gospodarstwa rolnego i szo wtedy bedzie przyslugiwac..zgodnie z warunkami przyznania szo to rolnik ma zrezygnowac z prowadzenia gospodarstwa rolnego a nie z KRUS...to ze niektore KRUSY takie osoby "wywalaja" z ubezpieczenia to inna bajka...ty masz miec oswiadczenie pana ze zrezygnowal z prowadzenia gospodarstwa i od kiedy i jesli pan jest ubezpieczony w KRUS z mocy ustawy to za niego nie olacasz skladek i tyle
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 14:35

Chynba , ze chodziło o Szo przed 14 maja 2015 roku gdzie był zapis , ze nie mógł podlegać obowiązkowi ubez. społecznemuw Krusie.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 14:38

Jak po 15 maja 2015 to masz dobrze Ciebie Krus nie obchodzi masz oświadczenie a to czy on nadal pozostał w Krusie to jego sprawa czy zgłsoił to Krusie czy nie.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 14:39

Ania SR od niedawna pisze:Klient nie pracuje, mam na to oświadczenie, ale w związku z tym, że posiada grunty rolne gdzieś w Polsce jest w związku z tym zarejestrowany jako rolnik w KRUS (czyli jest aktywny zawodowo jako rolnik). A zgodnie z warunkami przyznania SZO musi zrezygnować. I w związku z tym albo ZSO albo KRUS.

Pomoże ktoś?
A gdzie jest napisane, że przy składaniu wniosku o SZO petent ma złożyć oświadczenie o wyrejestrowaniu z KRUS? Najpierw przeczytaj dokładnie Ustawę. Tam wyraźnie i dokładnie jest opisane jakie oświadczenie ma złożyć z wnioskiem rolnik czy małżonek/domownik rolnika ubiegający się o SZO. Gdzie Ty pracujesz w OPS czy w KRUS?
I jeszcze do "kb" > a gdzie jest napisane, że ma złożyć oświadczenie z podaniem daty od kiedy zaprzestał?
Składa oświadczenie, że zaprzestał prowadzenia g.roln. lub zaprzestał pracy w g.roln. Tyle.
Gość

Napisano: 09 kwie 2015, 14:56

Gosc - no moze tobie wystarczy ,ale ja musze wiedziec kiedy zaprzestal,zeby wiedziec od kiedy przysluguje mu szo:) za okres kiedy jeszcze prowadzil gospodarstwo nie przysluguje mu szo..a prawo do szo ustalamy czesto do tylu - od miesiaca zlozenia wniosku na komisje, wiec zeby ustalic od kiedy tak naprawde przysluguje musisz wiedziec kiedy zaprzestal...i tego wcale nigdzie nie musieli napisac:) to musisz ustalic rozpatrujac wniosek
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 16:20

Źle interpretujesz zapis Ustawy. Skoro rolnik lub jego małżonek/domownik składa wniosek o SZO to znaczy, że wraz z nim musi dołączyć orzeczenie. A skąd wiesz czy przed złożeniem wniosku właśnie osoba ubiegająca się o SZO opiekowała się niepełnosprawnym? Orzeczenie może być np. sprzed pół roku. I co wtedy zrobisz? Przyznasz zasiłek wstecz pół roku???
Dlatego kiedy zaprzestał prowadzenia lub pracy w g.roln. Ciebie nie powinno interesować.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x