wypłaciłam za dużo wychowawczego - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 sty 2014, 11:32

1. jeżeli została przyznana i wypłacona zła kwota to masz art. 30 ust. 2 pkt 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych;
2. jeżeli została wypłacona niewłaściwa kwota (a przyznano prawidłową) to masz przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu (Kodeks cywilny w art. 405-414);
3. pracownik może być obciążony odpowiedzialnością finansową i żądaniem naprawienia szkody z kodeksu pracy tylko i wyłącznie w wyniku winy umyślnej. bez winy umyślnej może dostać przewidziane kary przez kodeks pracy: upomnienia, nagana, naprawienie szkody do 3 miesięczengo wynagrodzenia itp. (https://lexplay.pl/artykul/Prawo-Pracy/o ... podstawowe). Warunkiem jest jeszcze udwowodnienie pewnego faktu (prawidłowych warunków pracy) przez pracodawcę: https://www.prawopracy.fr.pl/9.php. Ty się skupiasz tylko i wyłacznie na pkt 3, zapominając przy tym, że nawet jak pracodawca chce pominąć pkt 1 to za nieprawidłową decyzję odpowiada podpisujacy
~Elmer

Napisano: 17 sty 2014, 11:42

Elmer ale czy w definicji nienaleznie pobranych masz sytuacje,ze po zmianie decyzji za zgoda strony sa nienalezne? ja nie widze - tylko jesli decyzja zostala uniewazniona, w wyniku wznowienia postepowania uchylona...tu nie ma mowy o wznowieniu i uchyleniu,wiec jesli nie bylo stwierdzenia niewaznosci - to nie ma nienaleznych
~...

Napisano: 17 sty 2014, 11:47

są nienależne. To, że nastąpiła inna procedura zmiany decyzji nie oznacza, że świadczenia z definicji są należne.
Rozumiem, że wg ciebie jak masz napisane, że maz włączyc telewizor lewą ręką a włączyłaś prawą to on nie jest włączony.
Poczytaj zresztą wyroki o konsekwencji uchylenie decyzi na art. 155 kpa wstecz. To sie wiąże z nienależnei pobranym. Powtarzam sotsujemy inną procedurę (uproszczoną), ale sprowadza się ona do tego samego.
~Elmer

Napisano: 17 sty 2014, 11:48

Przepisy które przytoczyłeś znam. Myślę, że masz świadomość, że rozwiązanie tego zagadnienie wcale nie jest oczywiste i dywagacje na ten temat można by długo prowadzić jak do tematu podejść czy to na gruncie naszej ustawy czy też przepisów KP, które przytoczyłeś.
~ja

Napisano: 17 sty 2014, 11:50

pkt 1 i 2 dla mnie są oczywiste. Moje SKO uważało wprawdzie inaczej, ale zostało wyprostowane. Uwalili mi decyzję w takim wypadku o NP. Prokuratura zaskarżyła decyzję do sądu i skończyło się tym, że samo SKO wydało decyzję o NP.
~Elmer

Napisano: 17 sty 2014, 11:51

miałem taki przypadek jeżeli nie chce oddac dobrowolnie to :
decyzja do SKO o unieważnienie twojej decyzji , wydajesz nowa i dalej piszesz do strony o zwrot
~gops

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x