wypłata dofinansowania ze środków PFRON a zgon

ODPOWIEDZ
ess77
Praktykant
Zajmuję się: obsługa środków PFRON
Kontakt:

wypłata dofinansowania ze środków PFRON a zgon

Post autor: ess77 »

Witam,

jeżeli chodzi o zwrot środków za pieluchomajtki, co robicie w przypadku gdy nastąpi zgon dziecka a wnioskodawcą jest rodzic, wypłacacie środki PFRON??

Pozdrawiam
Sylwia
ess77
Praktykant
Kontakt:

Re: wypłata dofinansowania ze środków PFRON a zgon

Tak zapoznałam się z tym tematem, ale ciągle mnie nurtuje fakt, że wnioskodawca żyje a zmarło dziecko. Opiekun prawny poniósł koszty za pieluchomajtki i w moim odczuciu powinnam wypłacić te dofinansowanie. Ale z drugiej strony nie wiem. Pomóżcie.
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: pcprkolb »

dofinansowanie nie jest dla opiekuna tylko dla osoby niepełnosprawnej, a wnioskodawca składa wniosek w imieniu podopiecznego. ja bym nie wypłacił
ess77
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję za pomoc, takiego stanowiska mi brakowało, Pozdrawiam Sylwia
Pcprnowa
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: Pcprnowa »

A co zrobić w przypadku śmierci wnioskodawcy który wnioskował o sprzęt rehabilitacyjny?
Sprzęt rehabilitacyjny kupiony i dostarczony do domu. Faktura w części własnej (20%)opłacona przez wnioskodawce, pozostała kwota (80%) - jest dyspozycja zapłaty złożona przez wnioskodawce "proszę o przekazanie przyznanego dofinansowania na konto sprzedawcy...". Kilka dni później (jeszcze przed przelewem PCPRu na sklep) Wnioskodawca zmarł.
Co zrobić z tymi 80 %? Zapłacić dla sklepu raczej nie można, ale co w tej sytuacji może zrobić sprzedawca? Niby odbiorca jest os. niepełnosprawna, ale w opisie faktury są dwie formy płatności: przelew pcpr do dnia.... i gotówka...(te 20% już zapłacone.) Mija termin zapłaty przez pcpr i co dalej? Raczej sklep nie będzie chciał odpuścić i będzie żądał zapłaty, jak wtedy się tłumaczyć? macie jakieś interpretacje, podstawy prawne itp?
ess77
Praktykant
Kontakt:

Widzę tu trochę winy sklepu, który wydał sprzęt bez całkowitej zapłaty. Z chwilą śmierci wnioskodawcy umowa wygasa. Czy w ogóle jest taka możliwość żeby rodzina zwróciła sprzęt? Ja bym nie wypłaciła tego dofinansowania.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

a rodzina nie może zwrócić sprzętu do sklepu?
Pcprnowa
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: Pcprnowa »

W tym przypadku na szczęście rodzina może zwrócić bo wnioskodawca nawet nie zdążył go użyć.... Zastanawiam się tylko co by było gdyby sprzęt był używany przez chwilę, albo nawet tylko rozpakowany? Jak się wtedy zachować w stosunku do sprzedawcy, czym sie bronić? Czy ktoś z was miał kiedykolwiek podobna sytuację?
Wybiegam trochę w przyszłość bo u nas sprzedawcy bardzo często wydaja towar przed całkowitą zapłatą, licząc że skoro jest umowa miedzy nami a wnioskodawcą to nie ma ryzyka nieopłacenia 80% faktury... Dla wnioskodawców to tez bardzo na rękę bo nie muszą wydawać całej kwoty od razu.
ess77
Praktykant
Kontakt:

Twoim zabezpieczeniem powinna być umowa i zapis w zasadach, że z chwilą śmierci wnioskodawcy umowa wygasa a dofinansowanie nie podlega wypłacie. Jesteśmy zobowiązani umową i wnioskiem wobec wnioskodawcy a nie wobec sklepu.
ODPOWIEDZ