wypłata zasiłków w kasie banku - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 sty 2015, 22:46

Witam czy dokonujecie wypłaty gotówkowej zasiłków za pośrednictwem banku który was obsługuje. Jak to technicznie wygląda? Czy otwieracie do tego celu jakieś subkonto (np.139) na które przelewa się z konta podstawowego wartość zasiłków a następnie bank wypłaca z kasy banku na podstawie naszej listy wypłat zasiłki i na potwierdzenie tych wypłat jest wyciąg bankowy z tego subkonta czy jeszcze bank robi jakiś raport kasowy? Proszę o odpowiedz bo do tej pory urząd obsługiwał nas kasowo ale zaprzestał tej obsługi i musimy szukać innej formy wypłat gotówkowych.
mk1

Napisano: 07 sty 2015, 9:10

przelewam na konto banku daję listy bank daje mi wyciąg z przelewem i wypłaca jeżeli ktoś nie pobierze do końca miesiąca to daje mi listę imienną i zwraca kasę
ann59

Napisano: 07 sty 2015, 11:38

ann59 ale to jest konto banku nie wasze a bank na postawie waszej listy wypłat dokonuje tych wypłat a potem zwraca wam te listy i ewentualnie zwraca na wasze konto niepobrane zasiłki? Pewnie mogło by to być też otwarte nasze jakieś subkonto tylko do celów wypłaty zasiłków jak myslisz? A jak to księgujesz mogę cię prosić o rozpisanie tych księgowań będę bardzo wdzięczna
mk1

Napisano: 08 sty 2015, 0:48

mamy kase w jednostce, ale mniej list wyplacamy, bo miasto zrobilo przetarg na obsluge bankowa calego miasta i jego jednostek organizacyjnych w tym OPSow i bank ktory wygral ten przetarg ma w umowie roznoszenie zasilkow do domow klientow my za to nic nie placimy
technicznie jest to tak, ze w okreslonym dniu wysylamy z naszego konta wydatkow na subkonto urzedu miasta listy - imienne przelewy na kazdego klienta, bank to drukuje robi jakies tam listy roznosi, po pewnym czasie niedoreczone zasilki zwraca na konto wydatkow

ksiegowanie
lista 406 / 203 rozrach wyplat zasilkow
przelew 203 / 130
zwrot z banku 130 / 203
techniczny zapis ujemny 130 / 130 z (-)
korekta kosztu 203 / 406
ilija

Napisano: 09 cze 2015, 9:30

Od kilku lat, po zlikwidowaniu kasy, wypłacamy zasiłki przez bank. Ostatnio zaskoczyło mnie żądanie banku, aby oddawać im oryginały list wypłat. Wcześniej wystarczało im ksero za zgodność z oryginałem. Teraz chcą na odwrót: oryginał u nich a kopia u mnie.
Tyle tylko, że kopia raczej nie powinna być dokumentem księgowym. Co o tym wszystkim sądzicie?
mała czarna

Napisano: 09 cze 2015, 11:36

W PKO BP przesyła się listy z własnych programów do bankowości internetowej. Klient idzie z dowodem do agencji i wypłacają mu zasiłek z konta podstawowego. Wcześniej chodziło się z listami, teraz jest nowocześnie:)
justi

Napisano: 09 cze 2015, 12:35

Listy gotówkowe drukujemy w 3 egzemplarzach. Ten do banku ma, zamiast pieczęci zatwierdzono do wypłaty ..., pieczątkę bankową (taką jak do czeku) a pod nią 2 podpisy osób upoważnionych. Na tej podstawie bak wypłaca z naszego rachunku bieżącego część świadczeń rodzinnych.
Anna5

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x