wyprawka pieniężna ....? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 31 sty 2011, 17:42

mam jedno pytanko ,na temat wyprawki pieniężnej na usamodzielnienie ponieważ nie wiem co mam o tym myśleć .
w jednym PCPR powiedzieli mi że mam się rozejrzeć na co wydam te pieniądze , i jak mi już przyznają te pieniążki to mam iść i wziąść np. TV na fakturę ,dostarczyć do nich tą fakturę a oni za to zapłacą .

natomiast w drugim PCPR powiedzieli mi że pieniądze dostanę na konto ,to było by dla mnie bardziej pomocne rozwiązanie ponieważ chcę wyprowadzić się od rodziny i zamieszkać samemu, .......wcześniej nie brałem od nich żadnych pomocy, a mieszkanie które będę wynajmował jest w pełni zagospodarowane

oczywiście jestem byłym wychowankiem domu dziecka i 2 lata temu się usamodzielniłem .

....gotówka czy kupno na fakturę , proszę o odpowiedź ......?
~Patryk

Napisano: 31 sty 2011, 17:54

przede wszystkim musisz się dostosować do wymagań PCPR - u który będzie płacić, pogadaj jeszcze raz z pracownikiem socjalnym i upewnij się, który, to będzie.
~perełka

Napisano: 31 sty 2011, 18:42

rozmawiałem dzisiaj z pracownikiem socjalnym w pcpr który mnie powadzi i właśnie tam powiedzieli mi że mam dostarczyć fakturę .........
a przed rokiem mówili co innego że wyprawkę pieniężną otrzymam w gotówce a rzeczową na meble ......i do tej rzeczowej będę musiał donieść fakturę

naprawdę nie wiem o co z tym chodzi ....
zrobili mi wodę z mózgu
~Patryk

Napisano: 01 lut 2011, 11:04

Pomały Młody ;-)
1. pomoc na zagospodarowanie otrzymałeś w formie rzeczowej - czyli meble, sprzęt itp. - i sa to rzeczy, które kupuje PCPR z tego nie rozliczasz się fakturą, bo fakturę dostaje PCPR jako płatnik.
2. pomoc pienieżna na usamodzielnienie jest istotnie wypłacana usamodzielnianym na konto ale jest też tak, że może pracownik socjalny wymagać od Ciebie żebyś przedstawiłl potem faktury na co tą pomoc przeznaczyłeś i czy ją spożytkowałeś ,,z głową\" .
I nie ma sie co dziwić bo mieliśmy jednego takiego Asa co dostał na konto kasę , cała wieś piła i impreza przez tydzień trwała a potem był płacz...
~pcpr R.Z.

Napisano: 03 kwie 2012, 13:30

czy moglby mi ktos powiedziec ile sie czeka na pieniadze z usamodzielnienia? czekam już 2 tydzień
~adam

Napisano: 03 kwie 2012, 18:11

a masz juz decyzje?
~iza

Napisano: 24 kwie 2012, 14:47

Jeżeli biore od nich hajc na usamodzielnienie się to musze im przedstawić faktury vatowskie ?
I czy mogę mogę im pokazać ze zamaist na meble ,rtvi agd , wydam ta kasę na remont mieszkania? i pokaze im fakture na usługi budowlane.
~Jesolska

Napisano: 24 kwie 2012, 15:12

w przypadku pomocy na usamodzielnienie wystarczy jak zobowiążesz się do tego, że otrzymane środki finansowe przeznaczysz na polepszenie warunków mieszkaniowych
~Iza

Napisano: 26 kwie 2012, 17:11

zlozylem wniosek na usamodzielnienie warunki wszystkie spelnilem dostalem odmowe z powodu braku budzetu czy maja prawo odmowic ewentualnie do kogo sie odwolac. obecnie sie nie ucze zostalem bez srodkow do zycia !
~wojtek

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x