Wyrodny rodzic a opłata za DPS. - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 sie 2017, 12:36

Dzień dobry!

Dostałam pismo z OPSu - moja matka stara się o umieszczenie w DPS i chcą ze mną przeprowadzić wywiad. Z matką nie mam kontaktu wiele wiele lat, zostawiła nas na rzecz alkoholu, zabaw i beztroskiego życia. Niestety nie ma matka prawomocnego orzeczenie sądu o pozbawieniu władzy rodzicielskiej, za to ma kilka wyroków o znęcanie się psychiczne, fizyczne nad moją osobą. W sądach jest wiele dokumentów /opinie kuratorów, zdjęć, wywiady środowiskowe, zeznania świadków itd/ które powstały podczas rozprawy rozwodowej rodziców i innych spraw o których już nie pamiętam bo byłam dzieckiem. Okazuję się, że uciekłam przed pijaczką, a pijak i tak nas dopadnie i będzie ciągnął się za nami całe życie, rzutując na mnie i moją moją rodzinę. Dodam, że leczę się od kilku lat w poradni zdrowia z "przeszłości" ze wspaniałym skutkiem - do tej pory.
Co mam zrobić? Przyjąć Panią na wywiad, przedstawić dokumenty? Wyciągnąć wyroki z sądów? Czy nie ma to sensu, ponieważ z góry będę obciążona kosztami. Czy też zadzwonić do OPSu i powiedzieć że nie przyjmę Pani i czekać aż sprawa znajdzie się w sądzie.

pozdrawiam.
agata205
Praktykant
Od: 30 sie 2017, 12:16
Zajmuję się: fiz

Napisano: 08 wrz 2017, 11:30

na wywiad wyraź zgodę - przedstaw swoje stanowisko- a potem odwołaj sie od decyzji o tym,że masz płacić za matkę i sądzie przedstaw swoje argumenty
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 11 wrz 2017, 16:04

Tak zrobię. Dziękuje za odpowiedź.. Przykre jest to, że Państwo chroni pijaków i nierobów...
agata205
Praktykant

Napisano: 12 wrz 2017, 17:29

mamala pisze:na wywiad wyraź zgodę - przedstaw swoje stanowisko- a potem odwołaj sie od decyzji o tym,że masz płacić za matkę i sądzie przedstaw swoje argumenty
dlaczego w sądzie? Przecież pracownik z urzędu ma obowiązek wnikliwie zbadać sprawę z każdej możliwej strony, tak żeby sąd nie musiał stwierdzać o uchybieniach. Dodatkowo art 64 stanowi "katalog otwarty", więc zwolnienie z opłat to dobra wola urzędnika jeśli są ku temu przesłanki.
agata205
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x