Witam.Niech ktoś pomoże.Dziewczyna złożyła mi wniosek na pierwsze i kolejne dziecko.W składzie rodziny nie podaje ojca dzieci, posiada wyrok w sprawie alimentów. Moim zdaniem to wystarczy do rozpatrzenia wniosku, ale okazuje sie że ktoś z współpracowników wie że ojciec dzieci zaczął pracować za granicą.Czy w takim przypadku muszę wysyłac wniosek do ROPS-u? Dziewczyna na wniosku nie zaznaczyła że ktoś z członków rodziny pracuje za granicą.Pomocy!
Jeżeli Pani nie zaznaczyła, ze były mąz nie przebywa za granicą to nie masz podstaw żeby wniosek przekazywać. Wedle polskich przepisów Pan nie jest już członkiem Pani rodziny, jednak w swietle przepisów unijnych zawsze będzie członkiem rodziny dzieci i będzie mógł na nie pobierac swiadczenia rodzinne (za granica jest jeden koszyk swiadczen, 500 plus i zasiłki rodzinne sa zsumowane).Pani troszke ryzykuje, bo jeżeli jest aktywna zawodowo w Polsce to ustawodawstwo polskie będzie miało zastosowanie na zasadzie pierwszeństwa, ale ROPS bierze pod uwagę również dochody byłego meza, wiec może być odmowa na 1 a na drugie przyznanie, a następnie przekazanie do instytucji zagranicznej celem wypłaty dodatku dyferencyjnego.A jeżeli Pani jest nieaktywna zawodowo w Polsce to pierwszeństwo będzie za granica i tam wniosek będzie rozpatrywany w pierwszej kolejności a później przesla do Polski o dodatek dyferencyjny, chociaż Polska mało kiedy płaci, gdy świadczenia za granica sa wyższe niż w Polsce. Wiec jeżeli Pani teraz przyznasz, a były maz będzie się starała za granica i będzie koordynacja to ROPs Cie o tym poinformuje wcześniej czy póżniej i będzie wracała Pani. Wszystko zależy od sytuacji jak dokładnie masz...zawsze Pani może złozyc wniosek do rops o uwolnienie swiadczen jeżeli Pan by otrzymywał za granica a jej nie przekazywał. Rops informuje instytucje zagraniczne i podaje nr konta Pani i kasa jest przelewana.
Jeszcze raz ja Sytuacja jaka przedstawiłam jest nie kompletna- Pani która składała mi wniosek nie była w związku małżeńskim z ojcem dzieci.Nie żyja ze soba i ona pracuje w Polsce, na wniosku nie zaznaczyła że ktos z członków przebywa za granicą.Co teraz?????