wyrok alimenty,skład rodziny bez ojca,czy wysyłać do ROPS-u - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 lis 2017, 21:57

Witam.Niech ktoś pomoże.Dziewczyna złożyła mi wniosek na pierwsze i kolejne dziecko.W składzie rodziny nie podaje ojca dzieci, posiada wyrok w sprawie alimentów. Moim zdaniem to wystarczy do rozpatrzenia wniosku, ale okazuje sie że ktoś z współpracowników wie że ojciec dzieci zaczął pracować za granicą.Czy w takim przypadku muszę wysyłac wniosek do ROPS-u? Dziewczyna na wniosku nie zaznaczyła że ktoś z członków rodziny pracuje za granicą.Pomocy!
Nowa D-ny
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 06 lis 2017, 13:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 lis 2017, 22:34

Jeżeli Pani nie zaznaczyła, ze były mąz nie przebywa za granicą to nie masz podstaw żeby wniosek przekazywać. Wedle polskich przepisów Pan nie jest już członkiem Pani rodziny, jednak w swietle przepisów unijnych zawsze będzie członkiem rodziny dzieci i będzie mógł na nie pobierac swiadczenia rodzinne (za granica jest jeden koszyk swiadczen, 500 plus i zasiłki rodzinne sa zsumowane).Pani troszke ryzykuje, bo jeżeli jest aktywna zawodowo w Polsce to ustawodawstwo polskie będzie miało zastosowanie na zasadzie pierwszeństwa, ale ROPS bierze pod uwagę również dochody byłego meza, wiec może być odmowa na 1 a na drugie przyznanie, a następnie przekazanie do instytucji zagranicznej celem wypłaty dodatku dyferencyjnego.A jeżeli Pani jest nieaktywna zawodowo w Polsce to pierwszeństwo będzie za granica i tam wniosek będzie rozpatrywany w pierwszej kolejności a później przesla do Polski o dodatek dyferencyjny, chociaż Polska mało kiedy płaci, gdy świadczenia za granica sa wyższe niż w Polsce. Wiec jeżeli Pani teraz przyznasz, a były maz będzie się starała za granica i będzie koordynacja to ROPs Cie o tym poinformuje wcześniej czy póżniej i będzie wracała Pani. Wszystko zależy od sytuacji jak dokładnie masz...zawsze Pani może złozyc wniosek do rops o uwolnienie swiadczen jeżeli Pan by otrzymywał za granica a jej nie przekazywał. Rops informuje instytucje zagraniczne i podaje nr konta Pani i kasa jest przelewana.
sol
Praktykant
Od: 21 lis 2017, 22:06
Zajmuję się: śW

Napisano: 21 lis 2017, 22:42

Dziękuje bardzo za informacje
Nowa D-ny
Awatar użytkownika
Praktykant

Napisano: 28 lis 2017, 14:06

Jeszcze raz ja :) Sytuacja jaka przedstawiłam jest nie kompletna- Pani która składała mi wniosek nie była w związku małżeńskim z ojcem dzieci.Nie żyja ze soba i ona pracuje w Polsce, na wniosku nie zaznaczyła że ktos z członków przebywa za granicą.Co teraz?????
Nowa D-ny
Awatar użytkownika
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x