WYROK I POROZUMIENIE + PLAN WYCH. A ŚW.RODZ.!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 sie 2016, 10:08

Sprawa przedstawia się następująco.

1) 25.02.2015 r. - ugoda i plan wychowawczy przed mediatorem - w dokumencie tym zawarty jest rozwód oraz opieka i obowiązek alimentacyjny. Dzieci (córka i syn) są przypisane matce i mają zasądzone alimenty od ojca.

2) 20.04.2015 r. - wyrok sądowy - orzekający rozwód oraz zasądzający alimenty od ojca.

3) Kwiecień 2016 r. - kobieta składa wniosek na 500+ - decyzja przyznająca na dwoje dzieci.

4) 04.07.2016 r. - porozumienie pomiędzy małżonkami bez ingerencji sądowej -
Cytuję treść porozumienia
"... strony zgodnie oświadczają, iż w dniu 25.02.2015 zawarły plan wychowawczy, w którym ustaliły kwestie kontaktów z dziećmi, ..."
"... Strony ustalają, że opiekę i bieżącą pieczę nad małoletnim synem będzie wykonywał ojciec, tak jak się dzieje od 13.05 br. przy jednoczesnych kontaktach matki z synem, w terminach ustalonych wcześniej w planie wychowawczym..."
"... Strony oświadczają, że od dnia zawarcia niniejszego porozumienia każda z nich będzie ponosić koszty utrzymania dziecka, co oznacza, że nie ponoszą względem siebie alimentów..."
"... Matka zobowiązuje się przekazywać ojcu otrzymywane na rzecz syna środki finansowe z programu 500+ w kwocie 500 zł..."

5) 01.08.2016 r. - ojciec składa wniosek na rodzinne na syna -
Mam obawy czy dać mu decyzję przyznającą, gdyż w przepisach jest wyraźnie napisane że mam wziąć pod uwagę odpisy orzeczeń sądowych, ugody.
Poza tym jest jeszcze kwestia 500+, bo jak ja dam ojcu przyznanie z rodzinnego na syna to wypadałoby też zmienić matce decyzję na 500+ w zakresie uprawnień na rzecz syna.

Poradźcie co mam zrobić bo słyszałam już różne opinie na temat tej sprawy.
PatrycjaGOPS
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 11:12
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2016, 12:57

Nikt się nie wypowie w tej sprawie.

Może jednak ?!?!?!
PatrycjaGOPS
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 11:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]