wyrok sądu i co dalej? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 sie 2014, 8:28

Witam
Dostałam wyrok sądu, który uchylił decyzje SKO i organu I instancji. Decyzja dotyczyła uznania za nienależnie pobrane świadczenia. Sąd stwierdził, że nie pouczyliśmy strony w dostateczny sposób o braku prawa do pobierania świadczenia (zasiłku pielęgnacyjnego). Nie wystarczyło oświadczenie na wniosku , czy pouczenie na decyzji że zasiłek nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku oraz informacja że ma obowiązek zgłaszać zmiany w sytuacji rodzinnej. Według sądu należyte pouczenie osoby , o którym mowa w art. 30 ust. 2 pkt 1 to takie które jest zredagowane w sposób jasny i przystępny, a więc tak by osoba mogła nie posiadając wyspecjalizowanej wiedzy prawniczej odnieść informacje zawarte w pouczeniu do swojej sytuacji i stwierdzić, że mają one wpływ na jej prawo do zasiłku. Pomijam to, że babka sama osobiście napisała mi oświadczenie że nie pobiera dodatku pielęgnacyjnego w ZUS.
W związku z tym skoro organy nie dokonały w sposób prawidłowy wykładni przepisu art.. 30 będącego podstawą rozstrzygnięcia sąd uznał że wydane decyzje tzn, moja i SKO są niepoprawne i je uchylił.

I co teraz mam z tym zrobić? Przecież nie wezwę babki żeby ja teraz pouczać o braku prawa do zasiłku jak już go uchyliłam i uznałam że świadczenia są nienależnie pobrane?
malo123

Napisano: 05 sie 2014, 10:12

nikt mi nie odpowie?
malo123

Napisano: 05 sie 2014, 10:30

no teraz to juz chyba nic:) kobita nie ma nienaleznych
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2014, 11:15

no tak, ale jak decyzje zostały uchylone, to znaczy że ich nie ma ,a postępowanie jest wszczęte i trzeba je jakoś zakończyć, zastanawiam się czy mam wydać decyzje ,że świadczenie nie są nienależnie pobrane czy już nie wiem jaką wydać decyzję , czy umorzyć postępowanie
malo123

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x