wyroki do wniosku - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 wrz 2015, 11:44

czy macie w teczkach oryginał wyroków sądu o alimentach?? bo czytam pokontrolny protokół i zarzucili w jednym ośrodku :
W trakcie czynności kontrolnych stwierdzono następujące nieprawidłowości:
1. W niżej wymienionych sprawach do wniosków o ustalenie praw a do świadczeń z funduszu alimentacyjnego załączone były niepotwierdzone za zgodność z oryginałem orzeczenia sądu zasadzające alimenty;
W trakcie czynności kontrolnych Kierownik Ośrodka wystąpiła z wnioskami o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych do poszczególnych sądów z prośbą
o przesłanie potwierdzonych za zgodność z oryginałem odpisów właściwych orzeczeń
U nas np. w teczkach gdzie wyroki były np. jeszcze z zaliczki to są ksera oryginałów..a u Was jak to wygląda??
olaaaa

Napisano: 02 wrz 2015, 12:36

olaaaa pisze:czy macie w teczkach oryginał wyroków sądu o alimentach??
Strona składa kopie wyroku wraz z oryginałem do wglądu, następnie sama "przybijasz" pieczątkę potwierdzającą że kopia złożona u Ciebie jest zgodna z oryginałem :roll:
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 14:16

W przypadku odpisu na pieczątce jest data kiedy został wydany odpis, czy to w każdym roku musi przynosić z aktualnym rokiem, czy może to być odpis wydany np. w 2010 roku?
qwasz

Napisano: 02 wrz 2015, 14:23

qwasz pisze:czy to w każdym roku musi przynosić z aktualnym rokiem,
Nie - art. 220 kpa.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 10:51

w ustawie jest zapis odpisy wyroków czyli tylko oryginały ?
anka35

Napisano: 23 wrz 2015, 12:23

Ludzie czy nie lepiej po prostu zapoznać się z przepisami na podstawie których pracujecie? Rozporządzenie z 7.07.2010 r. wyraźnie wskazuje, że do wniosku dołącza się kopie odpisu m. in. podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty. Kopię dokumentów uwierzytelnia organ właściwy wierzyciela. Oczywiste jest to, że uwierzytelnić wyrok można tylko na podstawie oryginału odpisu.
Strona przynosi oryginał odpisu, kserujemy odpis i na kopii umieszczamy adnotację, że potwierdzamy za zgodność z oryginałem. Kontrola przyczepiła się do braku takiej adnotacji, a nie do tego, ze odpis wyroku nie został złożony w oryginale.
A90

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x