wyroki- umorzenie należności z powodu ciąży?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
referentka_17
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Re: wyroki- umorzenie należności z powodu ciąży?

Post autor: referentka_17 »

Tak, z racji tego, że SKO w swoich decyzjach wskazuje na ugruntowane orzecznictwo sądów administracyjnych.... :D
Ja też wpisałam "zgodnie z ugruntowanym orzecznictwem sądów administracyjnych należność umorzyć można w przypadku...." i wtedy w nawiasie podajesz przykładowe wyroki 8-)
podkreśl jeszcze, że 500+ to nie danina publiczna, nie jest świadczeniem bezzwrotnym, a ustawa o 500+ jasno określa co jest świadczeniem NP i że osoba która je pobrała jest zobowiązana do jego zwrotu ;)
referentka_17
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Post autor: referentka_17 »

a że ty nie znajdujesz uzasadnienia do umorzenia im tej należności, bo w ich przypadku nie występuje któraś z przytoczonych sytuacji (opisanych w wyrokach) ty nie jesteś w stanie jej tego umorzyć i zobowiązujesz ją do spłaty należności...
Tylko musisz wezwać stronę do przedstawienia obecnej sytuacji rodzinnej i dochodowej i zbierz dokumenty i oświadczenia i wtedy chyba powinno być ok. ;)
podkreśl to czy korzystają z pomocy społecznej czy nie i czy ich dochód jest poniżej kryterium socjalnego, bo jeśli nie to kiepsko by to umorzyć.....
paulaaa
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: paulaaa »

dzięki za pomoc.. wysłałam pracownika socjalnego na wywiad i dałam mu wezwanie na uzupełnienie prośby o umorzenie, na razie czekam, ale od poniedziałku zaczynam tworzyć decyzje i na razie zbieram informacje z różnych źródeł jak to dobrze napisać.. :)
ODPOWIEDZ