wyrównanie dla rolników ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 9:22

Nie wypłacalismy świadczenia pielęgnacyjnego rolnikom, teraz jak czytam ta nowa ustawę to tak się zastanawiam: rolnik , który oświadczy, że nie prowadzi gospodarstwa rolnego składa wniosek na ZDO - wyrównanie; czy może drugi wniosek złożyć na świadczenie pielęgnacyjne bo teraz jest uregulowana sytuacja rolników.
Jak zrobilibyście wy w takiej sytuacji?
aga2385
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 9:30

zasiłek dla opiekunów :
Art. 1.
Ustawa określa warunki nabywania oraz zasady ustalania i wypłacania zasiłków dla opiekunów osobom, które utraciły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego z dniem 1 lipca 2013 r. w związku z wygaśnięciem z mocy prawa decyzji przyznającej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
czyli jak nie przyznawaliście to nie ma zwrotu
Kati@

Napisano: 28 kwie 2014, 9:34

Zgadzam się z Kati@. Pobierał śp, które wygasło z dniem 30.06.2013 r. z mocy prawa? Tylko takie osoby mogą liczyć na wyrównanie ZDO od lipca 2013 r.
tp
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 kwie 2013, 16:41
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 9:49

Jestem rolniczką pobierałam świadczenie pielęgnacyjne z tytułu opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem, również w grudniu 2012. Z dniem 01.07.2013r. wygaszono mi wcześniej przyznane świadczenie, decyzja wygaszająca była na podstawie art.11 ust.1 ust.3 Ustawy z dnia 7 grudnia 2012r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych. Te przepisy zostały uznane za niezgodne z konstytucją, to myślę, że chyba mogę ubiegać się o przyznanie ZDO. Jeżeli uważacie, że nie to dlaczego nie?
wwo

Napisano: 28 kwie 2014, 11:16

Skoro brak odpowiedzi na nie , to mogę uznać , że TAK rolnik któremu wygaszono świadczenie pielęgnacyjne może ubiegać się o ZDO za okres od 01.07.2013r. do chwili wejścia ustawy w życie. Mam jednocześnie prośbę o dokładne - zrozumiałe zadawanie pytań, bo wyjdzie sytuacja jak powyżej, wystąpią przekłamania i znów się zacznie się jazda z rolnikami.
wwo

Napisano: 28 kwie 2014, 11:38

ale ci rolnicy do 30 czerwca pobierali świadczenie pielęgnacyjne, nie mają od lipca
aga2385
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 12:47

a co z rolnikami którzy pobierali świadczenie do 30-06-2013r i teraz do wyrównania też mają oświadczyć że nie prowadzą gospodarstwa, czy to oświadczenie o nieprowadzeniu lub nie wykonywaniu pracy w gospodarstwie dotyczy zdo po wejściu ustawy. Mam takiego rolnika który chce wziąć wyrównanie i dalej nie rezygnuje w prowadzenia gospodarstwa.
nnn

Napisano: 28 kwie 2014, 13:05

a co to znaczy zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego ja uważam, że jest to oddanie w dzierżawę lub sprzedaż czy przekazanie na kogoś innego.
Jeżeli dalej figuruje gosp. na rolnika i jest on z tego tytułu ubezpieczony w KRUS to jak zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego .
My musimy wiedzieć co w tym wypadku odpowiedzieć rolnikowi. Taki rolnik on napisze, że zaprzestał prowadzenie gospodarstwa rolnego bo pani tak kazała napisać to on napisał ale to musi mieć ręce i nogi a nie tylko samo oświadczenie. Jadę na szkolenie z Mazurkiewiczem ale dopiero 29.05.2014r.
grażyna3

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x