ja też tak zrobiłam, ale byłam na szkoleniu u mazurkiewicza i sie go pytałam, to powiedział żeby poczekać aż decyzje będą ostateczne i wtedy wysłać dopiero wniosek o przyłączenie do egzekucji wraz z informacją o terminach wypłat i terminem rozpoczęcia realizacji decyzji... ale nie martw się dużo osób tak zrobiło
A ja zrobiłem tak samo świadomie, po rozmowie szefostwa z komornikami. I robię tak dalej. Teraz piszę wniosek o przyłączenie do egzekucji z nieruchomości (komornik przysłał pismo). Prawnik w mojej instytucji powiedział, ze przyłączać się będziemy po umorzeniu przez US. Komornika obowiązuje art. 28 uopouda, a art. 27 ust. 3a dotyczy tych zadłużeń, gdzie już zaprzestano wypłaty świadczeń. Obecnie - tylko decyzja. Mój szef to potwierdza, a ja ...wykonuję salutując.
też tak wysłałam i tez dopiero będę robić wnioski w wolnej chwili na razie mam powyżej uszu wszystkiego w domu też robotę robię, bo w domu siedzę i pisze odmowę umorzenia dłużnikowi należności bo w pracy z tymi ludźmi się nie da tego zrobić
My posiłkujemy się uzasadnieniem do ustawy z 3 września 2015r. Jest tam zapis, cyt.: "(...)Podstawę przekazania będzie stanowiła przesłana organowi prowadzącemu egzekucję sądową przez organ właściwy wierzyciela decyzja przyznająca osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego wraz z informacją o rozpoczęciu jej realizacji i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych m-cach określonych w decyzji (...)".