Proszę o pomoc bo od tego roku zajmuję się stypendiami i nie ma mi kto pomóc a mam problem. Zgodnie z ustawą nasza gmina powinna od września 2015 płacić większe stypendium na osobę. Muszę zmienić wysokość stypendium tylko nie wiem jak czy to poprzez uchwałę czy przez zarządzenie Burmistrza a może Kierownika OPS. Jak to się u Was robi? Pilnie proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam
Witam.
Zgodnie z ustawą to większe stawki stypendium jak mi wiadomo automatem liczymy od 1 listopada,ponieważ zasiłek rodzinny się zwiększa ,a on jest podstawą do wyliczenia stawki miesięcznej.
A jeżeli sami zmieniacie stawki stypendium, z Urzędu to wszystko musi być ustalone w regulaminie i podjęta uchwała w tej sprawie- ale myślę że to trochę za późno bo wrzesień już się kończy!!!!
Pozdrawiam
tak wiem, że od września to już za późno ale mimo wszytko muszę zrobić tą zmianę od listopada tylko mam dylemat ponieważ w ustawie pisze ,,Stypendium szkolne nie może być niższe miesięcznie niż 80% kwoty, o której mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych i nie może przekraczać miesięcznie 200% kwoty, o której mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych." Czyli tak naprawdę nie wiem czy jest potrzebny dokument jaka kwota, ponieważ według tego artykułu można od 80% do 200% wypłacać. No i znów to pytanie się nasuwa na jakiej podstawie stwierdzić czy 80% czy więcej???
Witam.
My w naszym regulaminie mamy 3 wersje stypendium;
1. 80%
2. 90%
3. 100% od podstawy czyli zasiłku rodzinnego.W zależności od dochodu w rodzinie ucznia.
Pozdrawiam