wysokość stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 wrz 2015, 9:10

Proszę o pomoc bo od tego roku zajmuję się stypendiami i nie ma mi kto pomóc a mam problem. Zgodnie z ustawą nasza gmina powinna od września 2015 płacić większe stypendium na osobę. Muszę zmienić wysokość stypendium tylko nie wiem jak czy to poprzez uchwałę czy przez zarządzenie Burmistrza a może Kierownika OPS. Jak to się u Was robi? Pilnie proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam
Maja9797

Napisano: 30 wrz 2015, 10:03

Witam.
Zgodnie z ustawą to większe stawki stypendium jak mi wiadomo automatem liczymy od 1 listopada,ponieważ zasiłek rodzinny się zwiększa ,a on jest podstawą do wyliczenia stawki miesięcznej.
A jeżeli sami zmieniacie stawki stypendium, z Urzędu to wszystko musi być ustalone w regulaminie i podjęta uchwała w tej sprawie- ale myślę że to trochę za późno bo wrzesień już się kończy!!!!
Pozdrawiam :lol:
księżna

Napisano: 30 wrz 2015, 11:12

tak wiem, że od września to już za późno ale mimo wszytko muszę zrobić tą zmianę od listopada tylko mam dylemat ponieważ w ustawie pisze ,,Stypendium szkolne nie może być niższe miesięcznie niż 80% kwoty, o której mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych i nie może przekraczać miesięcznie 200% kwoty, o której mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych." Czyli tak naprawdę nie wiem czy jest potrzebny dokument jaka kwota, ponieważ według tego artykułu można od 80% do 200% wypłacać. No i znów to pytanie się nasuwa na jakiej podstawie stwierdzić czy 80% czy więcej???
Maja9797

Napisano: 30 wrz 2015, 11:20

na podstawie własnego regulaminu
jeti

Napisano: 30 wrz 2015, 13:34

Witam.
My w naszym regulaminie mamy 3 wersje stypendium;
1. 80%
2. 90%
3. 100% od podstawy czyli zasiłku rodzinnego.W zależności od dochodu w rodzinie ucznia.
Pozdrawiam ;)
księżna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x