pracownikaa pisze: ↑22 sty 2025, 14:17
ale ustawa jest ważniejsza od rozporządzenia i w ustawie nie ma odnośnika do zmian w art 37 stąd moja wątpliwość
No oczywiście, że ustawa jest ważniejsza od rozporządzenia, ale należy tę ustawę czytać i stosować w całości - wtedy nie będzie wątpliwości
Art. 8
ust. 5. ww. ustawy o pomocy społecznej stanowi, że kwota stanowiąca podstawę ustalenia wysokości pomocy pieniężnej na usamodzielnienie, na kontynuowanie nauki i pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej, kwoty minimalnego i maksymalnego świadczenia pieniężnego na utrzymanie i pokrycie wydatków związanych z nauką języka polskiego dla cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy, ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach,
a także maksymalna kwota zasiłku stałego ulegają zmianie w terminach weryfikacji kryteriów dochodowych o 50 % sumy kwot, o które wzrosły kryterium dochodowe osoby samotnie gospodarującej i kryterium dochodowe na osobę w rodzinie.
Natomiast art. 8 ust. 7 ww. ustawy mówi o tym, że Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego ogłasza, w drodze obwieszczenia, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”,
zweryfikowane kryteria dochodowe oraz kwoty, o których mowa w ust. 5 i 6, do dnia 15 lipca w roku, w którym przeprowadza się weryfikację.
Z kolei art. 8 ust. 8a brzmi: zweryfikowane kryteria dochodowe
oraz kwoty, o których mowa w ust. 5 i 6,
obowiązują od dnia 1 stycznia roku następującego po roku, w którym jest przeprowadzana weryfikacja.
Przedmiotowe Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 lipca 2024 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz.U.2024.1044), o którym mowa powyżej, obowiązuje i wskazuje w § 1 pkt 2 lit. „d” kwotę maksymalną zasiłku stałego w wysokości:
1229 zł.
Stąd zatem wiemy, że od stycznia br.
należy wypłacić właśnie 1229 zł maksymalnej kwoty zasiłku stałego, a nie 1000 zł, jak stoi w art. 37 ust. 2 pkt 1. Mam nadzieję, że temat wyczerpałem i teraz sprawa jest oczywista