wysyłają ludzi po zaswiadczenia - nasłać kontrolę czy co?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
marcopolo
Stażysta
Zajmuję się: PS/ŚW/FA
Kontakt:

wysyłają ludzi po zaswiadczenia - nasłać kontrolę czy co?

Post autor: marcopolo »

dlaczego niektóre ops-y nadal wysyłają ludzi po zaświadczenia do sąsiednich ops-ów, że tam nie złożyli wniosków na 500+, na rodzinne, nie chce im się sprawdzać w CBB czy takie gamoniowate są, że nie wiedzą jak to się robi, człowiek nie chce być złośliwy, ale jak tak dalej będzie to trzeba zgłosić do UW albo na infolinię do ministerstwa, przecież teraz nawał pracy a takie ops-y jak na złość przyślą ludzi by im wypisywać i odrywać się od nawału pracy
Awatar użytkownika
Minion
Starszy referent
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Re: wysyłają ludzi po zaswiadczenia - nasłać kontrolę czy co

Post autor: Minion »

marcopolo pisze:dlaczego niektóre ops-y nadal wysyłają ludzi po zaświadczenia do sąsiednich ops-ów, że tam nie złożyli wniosków na 500+, na rodzinne, nie chce im się sprawdzać w CBB czy takie gamoniowate są, że nie wiedzą jak to się robi, człowiek nie chce być złośliwy, ale jak tak dalej będzie to trzeba zgłosić do UW albo na infolinię do ministerstwa, przecież teraz nawał pracy a takie ops-y jak na złość przyślą ludzi by im wypisywać i odrywać się od nawału pracy
Jak ktoś ma IZYDĘ to nie ma jak sprawdzić czy dana osoba gdzieś indziej nie pobiera :)
Ale moim zdaniem nie powinni odsyłać ludzi po takie zaświadczenia.
marcopolo
Stażysta
Zajmuję się: PS/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: marcopolo »

tak odsyła: MOPS Słupca
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

@marcopolo, a dzwoniłeś do nich może?
Podobny problem w poprzednim okresie miałem, wtedy zadzwoniłem do tego OPSu i powiedziałem im co myślę o tym oczywiście w kulturalny sposób oraz wytłumaczyłem, że od tego jest CBB i ewentualne papierowe wnioski o udostępnienie danych.
Po dwóch takich telefonach problem się rozwiązał.
lukazz
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: lukazz »

Radomsko też każe ludziom do Lubelskiego po zaświadczenie przyjeżdżać :twisted:
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Zagroź skargą. To jest w tym momencie i warunkach skandal! :evil:
Walka z wiatrakami since 1998.
blanco2017
Referent
Zajmuję się: Referent SR i FA
Kontakt:

Post autor: blanco2017 »

my (OPS) mówimy klientom o takim zaświadczeniu bo wtedy jest szybciej, ale oczywiście nie zmuszamy, jesli klient nie może lub nie chce dostarczyć to sami występujemy na piśmie do odpowiedniego OPS bo mamy tylko SR (500 - urząd miejski)
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=9&t=207238431
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Ale weź mi wytłumacz z jakiego przepisu wynika konieczność przedłożenia tego zaświadczzenia? To wszystko da się zweryfikować dwoma kliknięciami w programie.
Walka z wiatrakami since 1998.
blanco2017
Referent
Zajmuję się: Referent SR i FA
Kontakt:

Post autor: blanco2017 »

Iks pisze:Ale weź mi wytłumacz z jakiego przepisu wynika konieczność przedłożenia tego zaświadczzenia? To wszystko da się zweryfikować dwoma kliknięciami w programie.
ja dzwoniłam w tej sprawie do dostawcy Empatii i uzyskałam odpowiedz,że dla OPS-ów, które maja tylko świadczenia rodzinne ( beż świadczenia wychowawczego ) dostawcą Empatii był poprzedni wykonawca i ,ze nie można się sugerować CBB tylko pisać zaświadczenia do innych gmin ....
na moje pytanie kiedy to zostanie zmienione żebysmy tak jak św. wychowawcze mogli sami weryfikowac nie wysyłajac tych zapytań pisemnie ,odpowiedziano mi,że nie planują zadnych aktualizacji dla nas.....
zostaliśmy pominięci w "WIELKIM PLANIE"......
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

@blanco2017, mimo to nadal nie wytłumaczyłaś/eś pytania @Iks.

P.S. chcesz taki dokument to się zwróć po niego pisząc wniosek a wtedy Ci się odechce...
ODPOWIEDZ