Wysyłanie pisma do osoby, która złożyła wniosek o KDR elektronicznie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 17 cze 2024, 9:22

Cześć,
pomóżcie proszę w temacie korespondencji wysyłanej do wnioskodawcy w systemie informatycznym KDR, jak to wygląda technicznie. Pierwszy raz wysyłamy wnioskodawcy pismo przez system.
Osoba złożyła elektronicznie wniosek o KDR dla 1 dziecka (ma 3 dzieci, w tym dwoje dorosłych i jedno nieletnie). Wszelkie próby tłumaczenia zapisów ustawy nie przyniosły skutków, Pani nie rozumie, że KDR temu jednemu dziecku się nie należny wiec koleżanka wysłała jej zawiadomienie o odmowie w systemie.

I tu moje pytanie: w systemie mam tylko datę wysłania dokumentu - 6 czerwca br. ale nie mam informacji, że Pani go odebrała.
W UPP jest informacja:
Dane poświadczenia
Data doręczenia: 2024-06-06T12:48:54.340+02:00
Data wytworzenia poświadczenia: 2024-06-06T12:48:54.360+02:00
Identyfikator dokumentu, którego dotyczy poświadczenie: PISMO_OGOLNE.0211011.DS.43.98.2024

Czy datę 6 czerwca br. traktować jako doręczoną tej Pani czy pokaże się dopiero jak ta Pani odbierze?
Ma 7 dni od daty odbiory na zapoznanie się z dokumentacją ale od jakiej daty liczyć te 7 dni?
Potem dostanie odmowę dla tego dziecka.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 17 cze 2024, 11:05

Pytam Tych, którzy wysyłali różne pisma przez system (np. jeśli były braki formalne, czy inne ważne sprawy) bo najbardziej mnie interesuje czy mieli datę odbioru przez wnioskodawcę tego wysłanego pisma.
kasiao
Stażysta

Napisano: 17 cze 2024, 12:30

Witam,

na razie to tylko UPP (urzędowe poświadczenie przedłożenia). Należy czekać, aż w systemie SI KDR otrzymasz UPD (urzędowe poświadczenie doręczenia), gdzie będzie wskazana data odbioru (w przypadku odbioru pisma przez wnioskodawcę) bądź też data uznania pisma w formie dokumentu elektronicznego za doręczone za pomocą środków komunikacji elektronicznej ( w przypadku, gdy strona nie odbierze i będzie dwukrotnie przez system powiadomiona o możliwości odbioru). Od tej daty liczysz wskazany przez siebie termin 7 dni zgodnie z kpa.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 17 cze 2024, 12:41

Dziękuję bardzo za informację.
Pozdrawiam :D
kasiao
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 9:10

Cześć,
mam pytanie do mojego postu - Wysyłanie pisma do osoby, która złożyła wniosek o KDR elektronicznie.
Pani (matka 3 dzieci; w tym tylko jedno nieletnie, a dwoje dorosłych) ma już przyznaną KDR bo wcześniej (w pierwszym wniosku o KDR) wnosiła dla siebie, ale postanowiła złożyć drugi wniosek i w nim wnosić o KDR dla tego jednego nieletniego dziecka. Próby tłumaczenia jej wymogów ustawowych jakie powinna spełniać aby dzieci miały karty nic nie dały i teraz wysyłam do Pani pisma i mam już odmowę dla tego dziecka ale system krzyczy mi błąd:

Nie można rozpatrzyć pozytywnie pozycji wniosku, gdyż: Dla osoby ......(nieletnie dziecko) o numerze PESEL ...... z nr dokumentu ...... nie będzie można przyznać karty ponieważ zaznaczone zostało pole: wniosek dla rodziców lub małżonków rodziców, którzy kiedykolwiek mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek

Wniosek jest elektroniczny i u matki i dwójki dorosłych zaznaczam wynik rozpatrzenia - " nie rozpatrzono", a przy tym nieletnim dziecku jest zaznaczone "wnoszę o przyznanie KDR" i u niego chcę dać "ODMOWA" ale pojawia mi się ten ww. błąd

Robię to pierwszy raz i nie wiem co dalej, czy mam poprawić u tego nieletniego dziecka na "nie wnoszę" bo system nie przejdzie mi dalej i stoję w miejscu ?
Pomóżcie, ewentualnie chętnie porozmawiam telefonicznie (podam swój nr telefonu) jeśli ktoś zechce porozmawiać.
kasiao
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 9:57

Spróbuj zaznaczyć w przypadku dorosłych dzieci opcję "inna osoba - niespełniająca warunków ustawy".
Pozdrawiam
lukas19861
Referent

Napisano: 02 lip 2024, 10:09

Nie mam problemu z matką i dwójką dorosłych dzieci tylko z tym nieletnim dzieckiem - 13 lat -bo w systemie wnioskodawca zaznaczył opcję "wnoszę o KDR", czy ja mam poprawić że nie wnoszę ? Wydaje mi się że musi zostać tak jak wpisała matka bo jak zmienię to jak wtedy dam decyzję odmowną na to 13 -letnie dziecko?

Nie mam pojęcia jak z tego wybrnąć !!!!
Chętnie porozmawiam, mój nr tel 603 700 552.
Pozdrawiam Kaśka
kasiao
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 10:40

kasiao pisze:
02 lip 2024, 10:09
Nie mam problemu z matką i dwójką dorosłych dzieci tylko z tym nieletnim dzieckiem - 13 lat -bo w systemie wnioskodawca zaznaczył opcję "wnoszę o KDR", czy ja mam poprawić że nie wnoszę ? Wydaje mi się że musi zostać tak jak wpisała matka bo jak zmienię to jak wtedy dam decyzję odmowną na to 13 -letnie dziecko?

Nie mam pojęcia jak z tego wybrnąć !!!!
Chętnie porozmawiam, mój nr tel 603 700 552.
Pozdrawiam Kaśka
Rozumiem, że nie masz problemu, ale żeby w systemie SI KDR nie pojawiał się błąd techniczny należy edytować wniosek, w którym przy dorosłych dzieciach wybierasz opcję inna osoba - niespełniająca warunków. Wówczas u tego dziecka, dla którego matka wnosi o przyznanie kartę uda Ci się w systemie wydać decyzję odmowną - przy jednoczesnej zachowanej implikacji wnioskodawczyni.
lukas19861
Referent

Napisano: 02 lip 2024, 10:51

A u tego nieletniego dziecka mam wpisać jako uzupełnienie rodziny i wyznaczyć termin ważności karty bo system dalej nie pójdzie ?
kasiao
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 11:27

UDAŁO SIĘ !!!
Dziękuję bardzo za pomoc :D
kasiao
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]