U was też takie zjawisko? Mam dosłownie wysyp nowych niekorzystnych orzeczeń dla dzieci - punkt 7 niespełniony. Co dalej z SP w takich przypadkach?
Np. Orzeczenie stare było ważne do 12 sierpnia 2024. SP przyznane było do k. sierpnia. Nowy wniosek na komisję złożono 1 sierpnia 2024., nowe niekorzystne orzeczenie (7 niespełniony) jest z 18 sierpnia, strona otrzymała je pod koniec miesiąca i wniosła odwołanie w terminie. Co dalej z SP - przedłużam do 30 września? czy nowy wniosek i przyznaje na pół roku lub do rozstrzygnięcia odwołania???
A jeśli NIE wpłynęło odwołanie w terminie - to? przedłużam tylko do końca września i koniec... ?
wysyp niekorzystnych orzeczeń na dzieci - co dalej z SP?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracą
- Kontakt:
Re: wysyp niekorzystnych orzeczeń na dzieci - co dalej z SP?
Według mnie nie przedłużasz na świadczenie pielęgnacyjne bo nie spełnia kryterium, przyznajesz tylko zasiłek pielęgnacyjny, jak się odwołała i jej przyznają to wtedy będziesz mogła jej wyrównać.
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
jak bym nie przyznała nawet zasiłku bo orzeczenie nie jest prawomocne bo poszło odwołanie, zawiesiłabym postępowanie na czas rozpatrywania odwołaniajako.82 pisze: 18 wrz 2024, 7:54 Według mnie nie przedłużasz na świadczenie pielęgnacyjne bo nie spełnia kryterium, przyznajesz tylko zasiłek pielęgnacyjny, jak się odwołała i jej przyznają to wtedy będziesz mogła jej wyrównać.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a ja wręcz przeciwnie
przecież mamy ustawę z grudnia wg. której był obowiązek wydłużenia tego orzeczenia do 30 września 2024 (pomijam fakt, ze powinno być przedłużone decyzją zmieniającą, wydaną do końca sierpnia z urzędu)
po dacie ważności wnioskuję, że niepełnosprawny kończył 13 sierpnia 16 lat
wszystkie świadczenia uzależnione od orzeczenia do 30 września bo nie Masz nowego ostatecznego orzeczenia
od 1 października jeśli to 16-sto latek i wzon utrzyma lub wyda inne kwalifikujące do ZP to na wniosek możesz je przyznać dalej a ŚP w zależności od rozstrzygnięcia
to czy odwołanie jest w terminie czy nie to nie Twoja decyzja ale ma to znaczenie więc ustalił bym przed rozpatrzeniem wniosku od 1 października
przecież mamy ustawę z grudnia wg. której był obowiązek wydłużenia tego orzeczenia do 30 września 2024 (pomijam fakt, ze powinno być przedłużone decyzją zmieniającą, wydaną do końca sierpnia z urzędu)
po dacie ważności wnioskuję, że niepełnosprawny kończył 13 sierpnia 16 lat
wszystkie świadczenia uzależnione od orzeczenia do 30 września bo nie Masz nowego ostatecznego orzeczenia
od 1 października jeśli to 16-sto latek i wzon utrzyma lub wyda inne kwalifikujące do ZP to na wniosek możesz je przyznać dalej a ŚP w zależności od rozstrzygnięcia
to czy odwołanie jest w terminie czy nie to nie Twoja decyzja ale ma to znaczenie więc ustalił bym przed rozpatrzeniem wniosku od 1 października
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziecko ma 7 lat. nowe orzeczenie było z 16 sierpnia i w sumie nie wiedziałem kiedy strona je otrzymała, . ale rozumiem, że do k. września jeszcze świadczenia jej przysługują na ustawie grudniowej. A co od 1 października?
Oprócz wysyp niekorzystnych orzeczeń na dzieci - co dalej z SP? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Rodzinny dom dziecka drugie świadczenie pielęgnacyjne
alimenty
czekana komisję / oczeczenie a podjęcie zatrudniuenia na ten czas
covid a trwająca sprawa w sądzie
renta rodzinna za jaki miesiąc dochód
stare śp a dodatek do Zr z tytułu urlopu wychowawczego
przedłużanie orzeczeń, przedłużanie świadczeń
świadczenie pielęgnacyjne pobierane przez rolników
zabezpieczenie - skład rodziny
Obecnoe znów przedłużenie orzeczeń
Czy nienależnie pobrane świadczenie pielęgnacyjne?
Nowe orzeczenie przyniesione po 1,5 roku a wypłata świadczenia pielęgnacyjnego
Kiedy orzeczenie POWIATOWEGO zespołu jest ostateczne?
Swiadczenie pielegnacyjne po nowemu czy na starych zasadach.
koordynacja przypomnijcie mi
Kiedy orzeczenie WZON jest ostateczne?