matka skladala na corki na fundusz alimentacyjney i na jedna z nich miala przyznane do marca 2016r. poniewaz skonczyla 18 lat, czy po wydaniu decyzji na corke ktora ma 18 lat musimy ponownie wzywac dłużnika na wywiad czy liczy sie ten ktory byl przeprowadzony gdy matka byla wierzycielem ?
Należy zacząć od tego, że decyzja była źle wydana.
Co to za dziwaczne nawyki, przyznawać decyzję niezgodnie z ustawą? Masz jak byk na okres świadczeniowy a nie do 18 roku życia.
Jak już skopałaś moment wydania decyzji, to wystawiając drugą (mam nadzieję, że zdążyła przyjść w kwietniu a jeśli nie, płaciłabyś babce z własnej kieszeni) oczywiście musisz wzywać dłużnika na wywiad i przeprowadzać całe postępowanie.
Z własnej głupoty, oczywiście.
przyszla w kwietniu, tylko u nas komputer tak wydal bo skonczyla 18 lat i nie dalo sie nic zrobic czyli jesli osoby konczą w polowie okresu zasiłkowego 18 lat to i tak przyznajemy do konca a od nastepnego okresu sami na siebie ?
chodzi mi o to ze w komputerze harmonogram byl do marca i pozniej nie placil na dwie corki tylko na jedna czyli nie zrobil do konca okresu ja uznalam ze ewnie dobrze skoro corka skonczy 18 lat i tak tez wydalam decyzje, co moglam zrobic teraz skoro nie generowalo wyplaty dla corki ktora skonczyla 18 lat ? jak to poprawie zrobic w programie ?
prosze pomoz na przyszlosc i teraz
gdy nieletnia osoba uprawniona kończy 18 lat w trakcie trwania okresu świadczeniowego to zaznaczasz jej że ma zaświadczenia ze szkoły, bo inaczej przyzna ci do ukończenia przez nia 18 lat i dlatego pewnie tak ci komputer zrobił
Pewnie nie zaznaczyłaś faktu dostarczenia zaświadczenia ze szkoły i przyznał do 18 roku życia - to na przyszłość. W momencie poprawnie wprowadzonego wniosku system tworzy decyzję w rozbiciu na kategorie wiekowe (bo przy 18-25 i 25+ są warunki) ale przyznaje zgodnie z ustawą na cały okres świadczeniowy.
Mleko się wylało i jeśli wydałaś drugą decyzję, robisz zawiadomienie dla dłużnika i wysyłasz wezwanie na wywiad albo wniosek do innego organu o podjęcie działań. Jest to już odrębne postępowanie i musisz wykonać te czynności, nie możesz opierać się na poprzednim wywiadzie.
Na przyszłość: decyzję wydajesz na okres świadczeniowy. W przypadku 18latków kwestia jest taka: nie uchylasz decyzji, bo jest wydana na osobę uprawnioną. Jeśli przychodzi 18latka i mówi, że chce otrzymywać świadczenie na siebie, to zmieniasz formę wypłaty ale nie ruszasz decyzji. Ja u takich osób zabezpieczam się złożeniem oświadczenia przez 18latka, że np. podtrzymuje formę wypłaty lub ją zmienia.
W kolejnym okresie świadczeniowym oczywiście osoba pełnoletnia składa wniosek - od rodziców przyjmuję wnioski tylko w momencie, gdy osoba jest ubezwłasnowolniona lub posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności.