Wywiad alimentacyjny-RODO - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 lut 2021, 11:50

Drodzy Państwo,

Otrzymałam pismo z innego OPS o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego, odnośnie odpłatności córki za DPS. Wywiad został przeprowadzony, klientka dostarczyła mi dokumenty - zostały odesłane do OPSu. Niemniej ze względu na rozdzielność majątkową klientka odmówiła podania informacji na temat męża, w związku z tym do niego także zostało wysłane pismo o dostarczenie oświadczeń dochodowych. Mąż w/w mailem wysłał rozliczenia za działalność majątkową, jednak w niewybrednych słowach zapytał na jakiej zasadzie przetwarzamy jego dane osobowe. Wówczas zauważyłam, że mimo wysłania klientce zgody na przetwarzanie danych - nie podpisała jej i nie odesłała.

Chciałam zapytać czy w tej sytuacji można powołać się na art. 100 ustawy o Pomocy Społecznej, czy klient faktycznie ma racje i dane zostały przetworzone "nielegalnie"?
socjalnaM
Praktykant
Od: 02 lut 2021, 11:44
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 lut 2021, 18:08

Dane osobowe zostały w tej sprawie przetworzone legalnie, w celu zrealizowania ustawowego obowiązku i nie trzeba mieć zgody zainteresowanych, a jedynie poinformować ich o tym. Być może nie spełniono tu obowiązku informacyjnego wobec tego pana. Ośrodek, który wystąpił o wywiad jest gospodarzem postępowania i to on powinien wysłać tej osobie (rodzinie) zawiadomienie o wszczęciu postępowania oraz konieczności przeprowadzenia wywiadu przez Wasz OPS i informację zgodnie z RODO o pełnej nazwie i siedzibie administratora danych, kontakt do IOD, o celu przetwarzania danych, ich przechowywaniu po zakończeniu postępowania oraz okresu archiwizacji, prawie wglądu do treści danych oraz ich poprawiania, prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego, możliwości udostępnienia danych sądowi i innym instytucjom w granicach prawa. Jednak OPSy różnie do tego podchodzą, niektóre proszą o przekazanie tych informacji ośrodek przeprowadzający wywiad. W ubiegłym roku robiłem wywiad alimentacyjny dla innego (odległego) ośrodka, który wysłał rodzinie krótkie pismo w sprawie, z jednozdaniową adnotacją, że informacje dotyczące przetwarzania danych (klauzulę RODO) można sobie przeczytać na ich tablicy ogłoszeń :D Dla świętego spokoju wysłałbym panu informację o podstawie prawnej (art. 100 ust. 2, 105 ustawy, art. 6 ust. 1 lit. c, art. 6 ust. 3 lit. b i art. 9 ust. 2 lit. b RODO) i celu przetwarzania danych, a w razie zadymy niech kontaktuje się z OPS prowadzącym postępowanie.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x