Wywiad do SZO gdy odmowa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 lis 2021, 17:59

Dzień dobry to znów ja :) Mam taki lekki spór z pracownikiem socjalnym. Twierdzi on, że nie musi robić mi wywiadu do SZO, jeśli ja odmawiam prawa do tego świadczenia bo nie ma rezygnacji z pracy w związku z opieką córki nad matką. Córka straciła pracę w 2003r. Nie rejestruje się w PUP od 2012r bo ja wyrzucono z racji braku stawiennictwa, a mama orzeczenie posiada od 2020r.

P. socjalny stwierdził, że po co mi ten wywiad jak i tak odmawiam i na co mi stwierdzenie tej opieki po co on ma czy dzwonić czy jechać na wywiad...

Skoro to jest dla osoby sprawującej opiekę no to chyba musi byc stwierdzona ta opieka plus inne wymogi spełnione.
Pomóżcie :)
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Napisano: 29 lis 2021, 19:10

Niejasnjest to co pani pisze, składała Pani wniosek o SZO - musi zrobić wywiad środowiskowy, nie składała Pani - nie musi bo i po co ? W ogóle do czego Pani potrzebny ten wywiad ? Pani jest pracownikiem socjalnym ? Jeśli córka nie ma SZO czy ŚP, to nie musi Pani sprawdzać czy wywiązuje się ze swoich obowiązków , bo przecież nie ma żadnej decyzji, która by córkę do tego obligowała.

" To nie koniec weryfikacji opiekuna, bo zgodnie z przepisami wywiad jest przeprowadzany również w trakcie pobierania specjalnego zasiłku opiekuńczego (ma to zapobiegać przypadkom ewentualnych nadużyć). Co do zasady kolejny wywiad odbywa się po sześciu miesiącach od przyznania wsparcia."
Horison
Praktykant
Od: 16 lis 2021, 18:16
Zajmuję się: Praca w domu

Napisano: 30 lis 2021, 9:50

julk@@@ pisze:Dzień dobry to znów ja :) Mam taki lekki spór z pracownikiem socjalnym. Twierdzi on, że nie musi robić mi wywiadu do SZO, jeśli ja odmawiam prawa do tego świadczenia bo nie ma rezygnacji z pracy w związku z opieką córki nad matką. Córka straciła pracę w 2003r. Nie rejestruje się w PUP od 2012r bo ja wyrzucono z racji braku stawiennictwa, a mama orzeczenie posiada od 2020r.

P. socjalny stwierdził, że po co mi ten wywiad jak i tak odmawiam i na co mi stwierdzenie tej opieki po co on ma czy dzwonić czy jechać na wywiad...

Skoro to jest dla osoby sprawującej opiekę no to chyba musi byc stwierdzona ta opieka plus inne wymogi spełnione.
Pomóżcie :)
Napisz pismo oficjalne, wywiad bez różnicy czy jest odmowa czy nie, powinien być w aktach bo to jest wymagane. Przynajmniej ja tak robię. I wywiadzie powinno być wszystko opisane. A po drugie świadczenie przysługuje gdy nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Więc to trzeba zbadać wywiadem, czy w związku z opieką pani nie podejmuje zatrudnienia, gdyż matka wymaga opieki całodobowej. Nie znam dokładnie sytuacji. Piszę jak ja robię.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 30 lis 2021, 10:33

zlecenie do pracownika socjalnego, ma zrobić wywiad
To, że osoba nie pracowała od kilku lat nie oznacza, ze nie przysługuje SZO
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2021, 9:25

wywiad konieczny do wydania decyzji. SZO przysługuje również jeśli osoba nie podejmuje zatrudnienia, nie musi być rezygnacja.
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 02 gru 2021, 13:45

blanco2017 pisze:
01 gru 2021, 9:25
wywiad konieczny do wydania decyzji. SZO przysługuje również jeśli osoba nie podejmuje zatrudnienia, nie musi być rezygnacja.
[/quot
ale ta rezygnacja z pracy i brak zatrudnienia nie jest wynikiem konieczności opieki nad matka tylko decyzja tej pani o pozostaniu w domu- było komu ją utrzymać, że tak napiszę w prost dlatego ja mam wątpliwości co do przyznania świadczenia. Do tej pory nie miałam takie rozbieżności czasowej miedzy niepełnosprawnością, a rezygnacja z pracy czy pozostawaniem bez zatrudnienia.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x