wywiad do ZdO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 cze 2014, 21:40

Czy w przypadku ubiegania się o zaległy ZDO od lipca do maja - w maju złożony wniosek o świadczenie pielęgnacyjne (matka na dziecko), przeprowadza się wywiad rodzinny? Na jakiej podstawie, pomijając oświadczenie matki podpisane pod odpowiedzialnością karną, pracownik socjalny ustali czy taka opieka byłą sprawowana w okresie lipiec 2013-maj 2014.
Jeśli taki wywiad się przeprowadza- co, oprócz faktu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym, interesuje pracownika socjalnego?
Proszę o informację.
jaaaa

Napisano: 24 cze 2014, 22:15

Art.5 ustęp 3 się kłania. Tam jest napisane "może" co nie oznacza, że musi. Jeżeli pracownik rozpatrujący uzna, że trzeba przeprowadzić wywiad, to występuje z takim wnioskiem. Tylko i ja zastanawiam się jak wywiadownia zaprzeczy sprawowanie opieki w czasie przeszłym, skoro opiekun napisał oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że się opiekował. No ale cóż, nadgorliwych ludzi nie brakuje, a szczególnie na tym forum.
mam56

Napisano: 25 cze 2014, 11:14

a dlaczego robisz ZDO a nie świadczenie pielęgnacyjne?
o0o

Napisano: 25 cze 2014, 11:17

do mam56......
oprócz art. 5ust.3 jest jeszcze art.7 ust.1 ---wywiad przy ZDO nie jest dowolny tylko obowiązkowy... niestety
o0o

Napisano: 25 cze 2014, 11:19

DO samych wyrównań ---NIE ROBI SIĘ WYWIADÓW
o0o

Napisano: 25 cze 2014, 21:34

o0o pisze:DO samych wyrównań ---NIE ROBI SIĘ WYWIADÓW
Nie jestem pracownikiem, tylko matką, która ubiega się o zasiłek dla opiekuna za okres od lipca do maja te zaległe- na podstawie wygaszonej decyzji na zasiłek pielęgnacyjny 30 czerwca ub.r.) O maja składałam wniosek o świadczenie piel.
Też uważam, ze do zaległch nie robi się wywiadów, jednak jak mam przekonać o tym mój ops, skoro i pani kierownik i wszyscy jej podwładni są innego zdania i twierdzą że musi być. Dla mnie to bzdura, bo jak niby pracownik socj, stwierdzi czy opiekowałam się dzieckiem np w ubiegłym roku, tym bardziej,ze pisałam przy wniosku,że opiekę sprawowałam (pod odpowiedzialnością karna). Mało tego- mam do wywiadu przygotować dochody męża za okres 3 miesięcy... :shock: Po co? Skoro tu dochody nie mają znaczenia, bo nie staram się o pomoc z opieki społecznej, tylko zwrot (częściowy) za okres 10 mies., w którym to zabrano mi ś.p. na dziecko... Co Wy na to? :?:
jaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x