wywiad dotyczący 500+ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lip 2020, 9:37

Czy w związku z epidemią przeprowadza się wywiady dla potrzeb świadczeń rodzinnych np w celu ustalenia czy dana osoba, która pobiera 500+ sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem?
Czy w związku z COVIDem wprowadzono też jakieś regulacje? Wydaje mi się, że było to jakoś uwzględnione w przepisach - osobno od kwestii pozostałych wywiadów, ale nie jestem pewny.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 07 lip 2020, 13:11

Osobno uwzględniona była kwestia wywiadów dla świadczeń opiekuńczych wynikających z ustawy o świadczeniach rodzinnych i zasiłku dla opiekuna (art. 15o ust. 2 ustawy covidowej).

Ale… Zgodnie z art. 107 ust. 1a pkt 3 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się również na podstawie art. 15 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci u osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze lub osoby pobierającej to świadczenie w celu weryfikacji wątpliwości dotyczących sprawowania opieki nad dzieckiem, wydatkowania świadczenia wychowawczego niezgodnie z celem lub marnotrawienia świadczenia wychowawczego.

Natomiast znany już nam przepis art. 15o ust. 1 ustawy covidowej stanowi, że z przyczyn związanych z przeciwdziałaniem COVID-19, ilekroć zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wymagane jest przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego lub jego aktualizacji(…), ustalenie sytuacji może nastąpić na podstawie rozmowy telefonicznej, dokumentów, informacji, itd...

Mając na względzie powyższe - skoro z ustawy o pomocy społecznej wynika konieczność przeprowadzenia wywiadu w tym celu, to ustawa covidowa umożliwia w takim przypadku opcję zdalną.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 07 lip 2020, 13:43

Dziękuję.
Myślałem, że to było jakoś osobno regulowane. Tym bardziej, że akurat coś takiego jest ciężko sprawdzić zdalnie (czy ktoś faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem).
Z drugiej strony "na żywo" też można jedynie ocenić stan na chwilę, w której się jest z wizytą. 100% pewności to chyba tylko by mógł dać monitoring : (
Pozdrawiam.
Xman
Starszy referent

Napisano: 07 lip 2020, 14:35

szczególnie, ze sa wakacje i mozna powiedzieć, ze dziecko wyjechało do babci, na kolonie itd.
Hipolita
Awatar użytkownika
Referent
Od: 11 sie 2017, 13:42

Napisano: 08 lip 2020, 12:29

Xman pytał o regulacje tej kwestii w przepisach, więc odpisałem o formalnej możliwości zdalnego zbierania informacji. Żaden przepis ustawowy nie zabrania również sprawdzenia sytuacji w miejscu zamieszkania – tu jednak zależnie od aktualnych obostrzeń pracodawcy/samorządu. Zresztą - jak sami piszecie - zdalnie czy wizytując środowisko i tak trudno uzyskać wiarygodny obraz sytuacji, z różnych powodów. Można natomiast wezwać opiekuna/opiekunów do pisemnego oświadczenia o sprawowaniu faktycznej opieki i spróbować to zweryfikować np. u rodziny - bliższej, dalszej, sąsiadów, instytucji (np. szkoły - wiem że wakacje, ale ja dzisiaj rozmawiałem z wychowawcą na temat dziecka), a to już idzie ogarnąć telefonicznie. A co do monitoringu, to mam kilka takich nowoczesnych "żywych kamer" w terenie - z łączem telefonicznym, które same dzwonią i uprzejmie donoszą co się niedobrego dzieje u sąsiada ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 08 lip 2020, 19:30

Haha - te "żywe kamery" to prawdziwi pasjonaci pomocy społecznej : ) Zapobiegają marnotrawieniu środków u sąsiadów!
Xman
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x