wywiady środowiskowe
wywiady środowiskowe
Witam!
Jak myślicie ... czy na podstawie nowej ustawy o pieczy zastępczej np. ustalając odpłatność rodzicom biologicznym mogę zastosować wywiad środowiskowy według wzoru określonego przez rozporządzenie?
Przyp., że w/w ustawa nie wspomina o wywiadach... oznacza to, że niewolno ich stosować, czy też zgodnie zasadą CO NIE JEST ZABRONIONE JEST DOZWOLONE mogę odwoływać się do wywiadu?
Nasz radca prawny zabronił nam stosowania wywiadów - ma rację?
Jak myślicie ... czy na podstawie nowej ustawy o pieczy zastępczej np. ustalając odpłatność rodzicom biologicznym mogę zastosować wywiad środowiskowy według wzoru określonego przez rozporządzenie?
Przyp., że w/w ustawa nie wspomina o wywiadach... oznacza to, że niewolno ich stosować, czy też zgodnie zasadą CO NIE JEST ZABRONIONE JEST DOZWOLONE mogę odwoływać się do wywiadu?
Nasz radca prawny zabronił nam stosowania wywiadów - ma rację?
Re: wywiady środowiskowe
a nasz radca uważa, że wszystko zależy od tego, co zapiszemy w uchwale, którą zgodnie z ustawą o pieczy musi mieć powiat. Stwierdził, że ustawodawca pozostawia te kwestię Radzie Powiatu, tak więc to uchwała reguluje jak należy postępować. W uchwale mamy zapis, że decyzje są wydawane na podstawie wywiadu środow., zaświadczeń potwierdzających sytuację życiową zobowiązanych, oświadczeń...
ale po co dodawać sobie pracy, robimy bez wywiadu, dostarczają nam dokumenty i wszystko
Podłącze się pod temat - a co w przypadku takich decyzji?
Art.226
Sprawy o wynagrodzenia, dodatki oraz świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka lub osoby przebywającej w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej typu rodzinnego, do których prawo powstało przed wejściem w życie niniejszej ustawy, podlegają, z zastrzeżeniem ust. 9, rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych, na wniosek osoby otrzymującej te świadczenia, dodatki i wynagrodzenia.
czy \"na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych\" nie oznacza czasem że wywiady też należy przeprowadzać?
pozdrawiam
Art.226
Sprawy o wynagrodzenia, dodatki oraz świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka lub osoby przebywającej w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej typu rodzinnego, do których prawo powstało przed wejściem w życie niniejszej ustawy, podlegają, z zastrzeżeniem ust. 9, rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych, na wniosek osoby otrzymującej te świadczenia, dodatki i wynagrodzenia.
czy \"na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych\" nie oznacza czasem że wywiady też należy przeprowadzać?
pozdrawiam
A jak poprosisz inny powiat o przeprowadzenie wywiadu ? Powołując się na uchwałę ?
nikt nam nie zrobi wywiadów jak się powołamy na naszą uchwałę bo to jest nasza uchwała a nie ich, u mnie prawnik zdecydowanie zakazał wywiadów, tylko postępowanie zgodnie z kpa
należy ale tylko do osób które :
1. w przypadku rodzin zastępczych pozostają na starych zasadach;
2. w przypadku osób usamodzielniających się opuścili rodzinę lub placówkę przed 01.01.2012r.
1. w przypadku rodzin zastępczych pozostają na starych zasadach;
2. w przypadku osób usamodzielniających się opuścili rodzinę lub placówkę przed 01.01.2012r.
i w przypadku rodziców biologicznych bo oni idą tylko z nowej ustawy ale bez wywiadów
Oprócz wywiady środowiskowe - Stare tematy przeczytaj również:
kWESTIONARIUSZ NA TEMAT KSZTAŁTU POLSKIEJ POLITYKI INTEGRACYJNEJ
Bardzo prosimy o pomoc....
bezpłatny internet dla niepełnosprawnego
Wolne miejsca w 14 osobowej placówce
art. 142 z ustawy o pieczy
nowa interpretacja 226
pomocy renta rodzinna
zawieracie porozumienia na dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej przed 2004r.
opiekun usamodzielnianej
obliczanie dofinansowania ze środków PFRON
Dokumentacja koordynatora
zadania PFRON
mieszkania chronione
Ludzie ja już nic z tego nie wiem uchylacie? wygaszacie? czy czekacie?
DECYZJE!!!!
nowa ustawa a KPA