wywiady u dzieci - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lis 2012, 17:25

jaką część wywiadu przeprowadzacie u dzieci zobowiązanych do alimentacji w przypadku, gdy rodzic ubiega się o umieszczenie w dps??? dotychczas przeprowadzałam wywiady alimentacyjne cz. II pod kątem odpłatności za dps przez dzieci, ale obecnie jeden z ops oczekuje części I wywiadu środowiskowego ... z jakiej racji mam pytać córkę o jej sytuację zdrowotną, ilość miejsc do spania, sposób ogrzewania budynku, wc poza czy w budunku (zgrozo---), funkcjonowanie w środowisku, ewentualne zagrożenia dla rodziny itp. przecież interesuje nas głównie sytuacja finansowa córki i ustalenie czy jest ewentualnie zobowiązana do odpłatności za dps.
proszę o wskazówki.
~elani

Napisano: 02 lis 2012, 19:59

Z tym jest różnie - czasem wywiad alimentacyjny ale czasem \"normalny\" duży wywiad. Ten drugi najczęściej wtedy jeśli dzieci sugerują, że chciałyby zwolnienia z odpłatności. Opisuję wtedy dokładniej sytuację. Przedstawiam warunki życia. Przeprowadzam dowód na to, że ludzie nie żyją specjalnie luksusowo.

~Zorro

Napisano: 03 lis 2012, 21:04

nam przysyłano IV część
~ex

Napisano: 05 lis 2012, 10:01

mam ptanie co robicie jeżeli dzieci nie wyrażają zgody na wywiad alimentacyjny albo unikają przyjęcia wezwania do MOPS?
Czy zwracacie się do sadu? Jeżeli tak to jak to wygląda?
Ja mam teraz taki trudny i skomlikowany przypadek i nie wiem jak to doprowadzić do końca a termin leci.
POMOCY
~~lutka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem