Wyznaczenie terminu przez SKO oraz wezwanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 mar 2023, 12:32

Witam, czy ktoś z Was miał taki przypadek, gdzie kolegium wyznaczyło termin załatwienia sprawy 30 dni? Chodzi mi o to czy w przypadku gdy nie wyrobię się w tych 30 dniach, mogę przesunąć termin?
Kolejna sprawa to wezwanie do dostarczenia dokumentów, czy strona może w tym czasie napisać do mnie o wstrzymanie terminu załatwienia sprawy tzn. daję 14 dni na dostarczenie dokumentów lecz osoba ma problem z ich uzyskaniem, to czy taka osoba może w tym czasie mi napisać o wstrzymanie biegu terminu załatwienia sprawy?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 10 mar 2023, 15:14

Nie spotkałam się, aby SKO wyznaczało termin. Po prostu przekazują do ponownego rozpatrzenia, a że w ciągu 30 dni należy decyzję wydać to wiadomo z kpa. Myślę, że i w tym przypadku powołując się na kpa można termin wydłużyć o kolejny miesiąc.
Pamiętaj o art. 35 § 5 kpa: "Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów doręczania z wykorzystaniem publicznej usługi hybrydowej, o której mowa w art. 2 pkt 7 ustawy z dnia 18 listopada 2020 r. o doręczeniach elektronicznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 569 i 1002), okresów zawieszenia postępowania, okresu trwania mediacji oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo przyczyn niezależnych od organu" .
Jesli np. wyślesz pismo, człowiek odbierze go po 14 dniach, to o 14 dni termin już się wydłuża... więc może zmieścisz się...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem