wzajemne wyłączenia - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 10 lut 2014, 14:07

Czy Wiecie coś na temat wzajemnych wyłaczeń między jednostakmi ? jestem z GPSU
~Gocha

Napisano: 10 lut 2014, 14:28

jeśli są rozrachunki między jednostkami w gminie , to trzeba je wyłączyc. Np. u mnie dożywianie szkoły-ops. W ops nie wykazuję w r-ku wynków kosztów dożywiania a szkoła nie wykazuje tego jako przychodów. Gdyby były niezapłacone f-ry na koniec roku - jedna jednostka nie ujmuje tego jako zobowiązania a druga jako należnośc w bilansie. Prowadzę do tego konto pozabilansowe
~jadzia

Napisano: 10 lut 2014, 14:35

dzięki jadziu k-to 976?
~Gocha

Napisano: 11 lut 2014, 10:03

ja nie wyłączam, wyłącza u siebie skarbnik
~ala

Napisano: 11 lut 2014, 16:03

dokładnie my dajemy tylko skarbnikowi informację o tych wyłączeniach a ona juz u siebie wyłącza
~mo

Napisano: 12 lut 2014, 12:21

macie rację ja nie wyłączam tylko informację podaję co jest do wyłączenia, konto 976
~Jadzia

Napisano: 12 lut 2014, 13:53

czy wykazuje ktoś wzajemne rozliczenia z zakądem gospodarki komunalnej (podległej pod urząd) w kwocie netto????
~magda

Napisano: 12 lut 2014, 15:57

co jeszcze wykazujecie oprócz dożywiania w tych wyłączeniach chodzi mi o przykłady?
~Joanna

Napisano: 13 lut 2014, 11:58

czy np wieczyste użytkowanie gruntu wykazuję w wyłączeniach?
Otrzymany samochód od jednostki nadrzędnej wykazuje w wyłączeniach dotyczących zmian w kapitałach własnych?
~Joanna

Napisano: 13 lut 2014, 14:29

rozchodzi się o to ,żeby gmina nie dublowała w swoich zbiorczych sprawozdaniach po jednej stronie kosztów a po drugiej przychodów, lub należności i zobowiązań, więc musicie to robic na logike. Jeśli wiadomo, że w jednej jednostce coś będzie kosztem a w drugiej przychodem to trzeba to wyłączyc.
~jadzia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x