wznowienie po wstrzymaniu? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 sty 2017, 9:30

Jeśli wstrzymałam stypendium (przyznajemy od razu od IX do VI), a teraz znowu kobieta się łapie i chce na nowo, to piszę decyzję zmieniającą, że orzekam wznowić stypendium od ... Jak to formułujecie, żeby to miało ręce i nogi?
kpkp

Napisano: 09 sty 2017, 11:31

Witam
Powinna złożyć wniosek ponownie o przyznanie stypendium, ponieważ tamta sprawa jest zamknięta. Teraz na nowo wniosek z opisem szczegółowym o sytuacji rodzinnej, dochodowej. Dodatkowo dokumentacja o dochodach za grudzień
ania xxx

Napisano: 09 sty 2017, 11:49

wniosek na dany rok szkolny składa się tylko raz w roku
składanie nowego wniosku jest błędem
strona powinna wystąpić do nas z wnioskiem o wznowienie postępowania i krótko opisać jakie to nowe okoliczności zaistniały
tutaj radzę poczytać kpa o wznowieniu postępowania
wydaje się postanowienie o wznowieniu postępowania i piszemy dlaczego okoliczności,które podała strona są wg nas zasadne
jeśli nie są zasadne,to oczywiście wydajemy postanowienie o odmowie wznowienia postępowania
nic się nie orzeka
orzekać to może sąd,a nie my
xyz@

Napisano: 09 sty 2017, 13:00

Jeśli dana osoba otrzymała decyzję odmowną bo przekroczyła dochód np. za sierpień to z decyzji odmownej,przyznajesz stypendium???
,,strona powinna wystąpić do nas z wnioskiem o wznowienie postępowania i krótko opisać jakie to nowe okoliczności zaistniały
tutaj radzę poczytać kpa o wznowieniu postępowania
wydaje się postanowienie o wznowieniu postępowania i piszemy dlaczego okoliczności,które podała strona są wg nas zasadne
jeśli nie są zasadne,to oczywiście wydajemy postanowienie o odmowie wznowieniu"
Tak powinna wystąpić z wnioskiem, tak jak pisałam ;)
Jeśli dana osoba dostała odmowę a później poinformowała nas o tym ze dochód np. w sierpniu uległ zmianie, a my o tym nie wiedzieliśmy wtedy możemy zastosować z KPA art. 145 § 1 pkt.5 ale jeśli osoba dostała odmowę a sytuacja zmieniła się później np. w listopadzie to na jakiej postawie powyższe wyjaśnienie???
ania xxx

Napisano: 09 sty 2017, 13:43

istnieje możliwość zmiany decyzji ostatecznej jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony
skoro osoba znalazła się w trudnej sytuacji materialnej to jak najbardziej możemy przyznać stypendium
jeśli można przyznać stypendium szkolne osobie,która w trakcie roku szkolnego utraciła dochód i nie złożyła wniosku w terminie
to moim zdaniem można zmienić decyzję odmowną jeśli ktoś stracił dochód
xyz@

Napisano: 16 sty 2017, 10:02

Ja nie mogę chyba czytać tego forum, bo za dużo błędów u siebie widzę później :? U nas w decyzjach we wszystkich działach jest "orzekam".

Czyli mówicie, że robi się postanowienie o wznowieniu postępowania i później decyzja o wznowieniu wypłaty?
Zrobiłam wszczęcie postępowania (Pni przyniosła świadectwo pracy i aktualne dochody) i teraz decyzję zmieniającą także już widzę, co ja mam w papierach za zamęt.

Tak to jest jak się coś robi bez szkolenia i pomocy. Ech. Dobrze, że na Was można liczyć, chociaż jak widzę praktyki są różne ;)
kpkp

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x