wznowienie postepowania w sprawie przedłużenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego - prośba o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 maja 2025, 10:52

Kochani, błędnie przedłużyłam w roku 2024 prawo do zasiłku pielęgnacyjnego - bo na podstawie orzeczenia ZUS, następnie SKO odmówiło wszczęcia postępowania w zakresie unieważnienia decyzji sugerując, że organ powinien wznowić postępowanie. Mam nowy dowód w sprawie w postaci pisma z ZUS, gdzie na mój wniosek ZUS odpowiedział, że nie jest organem który orzekał i orzeka o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności.
Co powinnam zrobić? Wznowić postepowanie i co dalej - uchylić? Jakie rozstrzygnięcie po uchyleniu, skoro decyzja wydana z urzędu?
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 30 maja 2025, 11:40

Wydaje się, że prawidłowo powinno być w pierwszym punkcie uchylić decyzję w drugim umorzyć postępowanie bo brak podstawy prawnej do wydłużenia. Pytanie jak dochodzić zwrotu. Naciągane trochę by było zastosować art.30 ust.2 pkt 4 więc zostaje bezpodstawne wzbogacenie. No chyba, że w 1 pkt uchylicie i w drugim odmówicie prawa do ZP i wtedy można dochodzić zwrot z ustawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 maja 2025, 11:55

Szarak pisze:
30 maja 2025, 11:40
Wydaje się, że prawidłowo powinno być w pierwszym punkcie uchylić decyzję w drugim umorzyć postępowanie bo brak podstawy prawnej do wydłużenia. Pytanie jak dochodzić zwrotu. Naciągane trochę by było zastosować art.30 ust.2 pkt 4 więc zostaje bezpodstawne wzbogacenie. No chyba, że w 1 pkt uchylicie i w drugim odmówicie prawa do ZP i wtedy można dochodzić zwrot z ustawy.
właśnie, też rozważam, serdecznie dziękuję za rzeczową wypowiedź
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x