prosze to ten wzór sorki że tak póżno ale niemiałam kiedy
DECYZJA Nr .................................
Na podstawie art. 104 kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), art. 1a, art. 2 pkt 2 i pkt 11, art. 9 ust. 1-4, art. 10 ust. 1, art. 12 ust. 2, art. 15 ust. 1-7, art. 18 ust. 1, art. 20 ust. 2, art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity: Dz. U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm.) oraz upoważnienia Burmistrza ............ nr ...................... z dnia ............... r.
- po rozpatrzeniu Pani wniosku z dnia ......................
POSTANAWIAM
odmówić świadczenia z funduszu alimentacyjnego dla ............................
w okresie od 01.10.2009 do 30.09.2009
ęłęó
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 9 ust. 1 oraz art. 2 pkt 2 i pkt 11 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna, tzn. w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500 zł, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł (art. 9 ust. 2 i art. 10 ust. 1 ustawy).
Po przeprowadzeniu postępowania administracyjnego ustalono, że strona nie spełnia jednej z ustawowych przesłanek do otrzymania wnioskowanego świadczenia z funduszu alimentacyjnego dla osoby uprawnionej, z uwagi na przekroczenie kryterium dochodowego. W sprawie Pani ............... zachodzi bezskuteczność egzekucji świadczeń alimentacyjnych przyznanych na córkę ............ (co potwierdza zaświadczenie Komornika Sądowego w .......... z dnia ............. r.). Jednakże dochód na osobę w rodzinie Pani ............ wynosi 744,22 zł i przekracza o 19,22 zł kwotę kryterium dochodowego (tj. 725 zł na osobę w rodzinie) uprawniającego do świaczeń z funduszu alimentacyjnego.
W związku z tym należało orzec jak w sentencji.
POUCZENIE
Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ................... za pośrednictwem organu, który ją wydał w terminie 14 dni od daty doręczenia.
MOPS przysłał mi decyzję o odmowie przyznania zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłku rodzinnego.
Ze względu na to iż dochód w ubiegłym roku 2008,przekroczył 504zł na osobę. Mam dwoje dzieci i dostawałam rentę rodzinną po mężu ale w ubiegłym roku w czerwcu córka skończyła 18 lat.
Ale dochód za ubiegły rok był liczony razem z córką natomiast MOPS podzielił to na dwie osoby i dlatego nie zgadzam się z tą decyzją.
Jakiej treści mam napisać odwołanie?
Złożyłam papiery do FA (w 2010 roku) o przyznanie alimentów. Jednak gdy policzono mój dochód z alimetami z roku 2009 to przekroczyłam kryterium dochodowe. jak napisać odwołanie do SKO (samorządowe kolegium odwołwcze)?