WZÓR o przyłaczenie upowaznienie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 paź 2015, 13:24

może ktoś wrzucic upowaznienie kierownika o przyłaczenie
OLI

Napisano: 27 paź 2015, 14:19

My upisaliśmy takie:

Zarządzenie Nr /2015
Wójta Gminy ……….
z dnia 20 października 2015

w sprawie upoważnienia do podejmowania działań związanych z dochodzeniem od dłużników alimentacyjnych należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz odsetek.

Na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów /Dz. U. z 2015 r., poz. 859 ze zm.,/ zarządzam co następuje:

§ 1

Upoważniam Panią ……….., Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w …….. do podejmowania w moim imieniu i na moją rzecz wszelkich działań związanych z dochodzeniem od dłużników alimentacyjnych należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego i odsetek, w szczególności do występowania z wnioskami o których mowa w art. 27 ust. 3 i 3a.

§ 2
Pełnomocnictwo obowiązuje do odwołania lub do ustania stosunku pracy.

§ 3

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem wydania.

Tylko już po fakcie dowiedzieliśmy się, że podobno kierownika GOPS nie można upoważnić. Czy tak faktycznie jest?
Lucylla
Stażysta
Od: 30 kwie 2015, 8:28
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2015, 8:55

Lucylla dlaczego nie można upoważnić kierownika?
005

Napisano: 28 paź 2015, 9:16

Musi to być pracownik wójta czyli jego pełnomocnik a kierownik nie jest pracownikiem wójta tylko Ośrodka:(
@mm

Napisano: 28 paź 2015, 9:25

Witam. Ja byłam na szkoleniu i poinformowano nas tam ze do podpisania wniosku o przyłączenie wg KPC jest władny tylko wójt, burmistrz itd, albo na jego wniosek radca urzędu. Ale to by sie wiązało z tym, że w kazdym indywidualnym, przypadku radca musiałby miec stosowne upowaznienie.... Łatwiejszym rozwiazaniem jest zeby to burmistrzowie podpisywali
ewelina00

Napisano: 28 paź 2015, 9:29

a który art. z KPC mówi o tym?
oli

Napisano: 28 paź 2015, 11:31

art. 87 KPC
Gość

Napisano: 28 paź 2015, 11:48

Ale czy to musi być jakieś dodatkowe upoważnienie do spraw dotyczących przyłączeń bądź wszczęcia egzekucji ?? Ja byłam na szkoleniu z Mazurkiewiczem i nie przypominam sobie aby była mowa o jakiś dodatkowych upoważnieniach. Czy zatem nie wystarczy takie upoważnienie ogólne udzielone kierownikowi do prowadzenia postępowań w sprawie świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz do wydawania w tych sprawach decyzji administracyjnych ??
Aga 1234

Napisano: 28 paź 2015, 13:15

A mi się wydaje że te całe upoważnienia to nic innego jak tylko tworzenie niepotrzebnego zamieszania w i tak już dość zagmatwanym temacie. Nie wysłałam nawet jednego upoważnienia i szczerze wątpię by któryś z moich komorników zwrócili na to uwagę.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2015, 15:33

upoważnienie powinno być, jeśli komornik się nie dopatrzy, że coś jest nie tak, to będzie w nieświadomości działał niezgodnie z prawem - źle przyjęty wniosek o wszczęcie egzekucji
i tak pewnie też to się będzie kręcić do czasu, aż jakiś cwany dłużnik działający np. przez jakiego prawnika się do tego przyczepi, a wtedy może się z tego zrobić niezły bałagan a cała sprawa wylądować w jakimś sądzie albo na prokuraturze :(
cały temat niestety zamieszali Ci na górze :(
!Q!Q!

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x