Wzory Decyzji 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 4 z 12    [ Posty: 120 ]

Napisano: 13 maja 2016, 18:32

Pirks pisze:Korzystam z progr. Sygnity. W sentencjach decyzji nie mam że przyznać kwotę 500 zł miesięcznie muszę to dodawać, pomijam już że dzieci są nie w tej kolejności i nie pisze na pierwsze drugie itd... :!: U Was też tak jest>?
popraw sobie parametr i będzie ok
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 18:35

Stefan pisze: Czy jak wyślecie wezwanie i osoba nie zgłasza się w terminie 14 dni to wydajecie postanowienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia?
Może ktoś ma wzór takiego postanowienia.
Z góry dziękuję.
ja wysyłam wezwanie pod rygorem nie rozpatrzenia wniosku, za potwierdzeniem odbioru i jak osoba się nie zgłosi to nie piszę kolejnego pisma
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 18:55

do ewalu
Czyli nie wysyłasz już stronie (temu osobnikowi który się nie zgłosił na wezwanie) zawiadomienia o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
W podstawie prawnej takiego zawiadomienia podajemy tylko art. 19 z ustawy o 500+?
Nie powołujemy się na KPA ponieważ ustawa o 500+ (art.19) daje nam moc pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia.
Czy na takie zawiadomienie przysługuje odwołanie, zażalenie do SKO?
Stefan

Napisano: 16 maja 2016, 9:51

Zrobiłem takie zawiadomienie
Czy na takie zawiadomienie przysługuje odwołanie?
Z góry dzięki za podpowiedzi:

(nazwa organu) miejscowość / data)

Pan/Pani
(adres zamieszkania)

ZAWIADOMIENIE
O POZOSTAWIENIU WNIOSKU
W SPRAWIE USTALENIA PRAWA DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO
BEZ ROZPATRZENIA

Zgodnie z art. 19 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz.U. z 2016r. poz. 195) w przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenie do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia. W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

W dniu 07-04-2016 strona złożyła w tutejszym Ośrodku wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na uprawnione dzieci:
W dniu 27-04-2017 zostało skutecznie doręczone do Pani/Pana WEZWANIE DO UZUPEŁNIENIA BRAKUJĄCYCH DOKUMENTÓW DO WNIOSKU W SPRAWIE USTALENIA PRAWA DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO.
Biorąc pod uwagę brak odpowiedzi w wyznaczonym terminie na skutecznie doręczone wezwanie zgodnie z art. 19 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci pozostawiono wniosek bez rozpatrzenia.

Sporządził: Stefan

Otrzymują:
1. Pani/Pan
2. a/a
Stefan

Napisano: 16 maja 2016, 9:57

nie ma zwykłych środków zaskarżenia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 maja 2016, 11:49

Do Tom
Czyli ten mój wzór zawiadomienia będzie prawidłowy - wystarczy mi odpowiedź TAK lub NIE
Stefan

Napisano: 16 maja 2016, 12:01

tak, jest wzorcowy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 maja 2016, 16:09

Mam pytanie czy ktoś już miał decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu 500+
aga59

Napisano: 16 maja 2016, 20:59

ja miałam, bo przyszła babka powiedziała żemąż przebywa za granicą, a we wisoku tego nie zaznaczyła, oczywiście napisała wyjaśnienie, ja wznowiłam postępowanie, zrobiłam decyzję uchylającą i pieniążki zwróciła
pagap
Stażysta
Od: 02 maja 2016, 20:23
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2016, 21:20

Pirks pisze:
Korzystam z progr. Sygnity. W sentencjach decyzji nie mam że przyznać kwotę 500 zł miesięcznie muszę to dodawać, pomijam już że dzieci są nie w tej kolejności i nie pisze na pierwsze drugie itd... :!: U Was też tak jest>?

popraw sobie parametr i będzie ok

JAKI PARAMETR??
Gość

Strona 4 z 12    [ Posty: 120 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x