wzywać do uzupełnienia czy samemu pozyskiwać? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 maja 2020, 22:45

Klient gospodaruje z żoną i pełnoletnią córką.
W IV Złożył podanie o zasiłek stały (ma orzeczenie). Żona jest bezrobotna, córka do III pracowała.
Telefonicznie poprosiłem o dokument potwierdzający zakończenie pracy przez córkę i zaświadczenie o ostatnim dochodzie (tak żebym wiedział czy utracony).

Jak to formalnie powinno wyglądać?
- wysłać rodzinie wezwanie do uzupełnienia tego dokumentu (z zastrzeżeniem, że wniosek pozostanie bez rozpatrzenia)?
- wysłać wniosek o udostępnienie danych do pracodawcy?
- jedno i drugie?

W sumie to pytanie sprowadza się do tego - czy klient powinien dostarczać komplet czy my mamy kompletować zestaw?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 05 maja 2020, 7:04

Po pierwsze, wniosek nie powinien zostać bez rozpatrzenia, trzeba go zakończyć decyzją. Np. odmowną, na brak współpracy. Teraz nie biegną terminy, więc z jednej strony jest łatwiej,a z drugiej trudniej :) Wezwałabym stronę do uzupełnienia, informując w piśmie, że jeśli się nie zastosuje to sam będziesz zmuszony zwrócić się do pracodawcy.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 05 maja 2020, 9:18

Dziękuję.
Mam jeszcze pytanie - jeśli napiszę rodzinie o konieczności dostarczenia tego dokumentu to jak rozumiem w piśmie powinna być również informacja o tym co będzie na wypadek niedostarczenia - pisać, że może być decyzja odmowna czy o tym, że sam wystąpię do pracodawcy?
Natomiast jeśli rodzina nie dostarczy zaświadczenia córki i ja sam wystąpię do pracodawcy a ten mi nie udzieli informacji - to właściwie ciężko o decyzję odmowną bo ewidentnie nie będzie to wina rodziny?
Xman
Starszy referent

Napisano: 05 maja 2020, 9:43

Skoro zaświadczenie będzie niemożliwe do uzyskania to może należałoby uznać, że oświadczenie strony będzie wystarczające.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 05 maja 2020, 13:12

Ciężko to ocenić tworząc pismo bo niewiele mi da zobowiązanie z pouczeniem skoro jeśli powiedzą, że pracodawca nie chce wydać - będę musiał się sam starać o pozyskanie.
Ostatecznie wysłałem prośbę o uzupełnienie. Zobaczymy.
Xman
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x