Za pobyt dziecka w pieczy powinna w 100% płacić gmina
Za pobyt dziecka w pieczy powinna w 100% płacić gmina
Sytuacja w której koszty pobytu dziecka w pieczy pokrywa w większości powiat są niezdrowe. Wszystkie koszty powinny ponosić gminy pochodzenia dziecka, tak jak w przypadku dps-ów. Co o tym myślicie?
Re: Za pobyt dziecka w pieczy powinna w 100% płacić gmina
Zgadzam się z tym może wówczas w OPS-ach ktoś wreszcie zaczął pracować z rodziną w trudnej sytuacji zarówno wychowawczej jak i materialno - bytowej lub nawet patologicznej a nie najlepiej pismo do sądu bo dzieci "niewłaściwie" zaopiekowane a powiat niech się martwi i kasę szykuje.
Brak odpowiedzialności za dzieci na swoim terenie jest niedopuszczalne dlatego może czynnik finansowy trochę by temu zapobiegł.
Brak odpowiedzialności za dzieci na swoim terenie jest niedopuszczalne dlatego może czynnik finansowy trochę by temu zapobiegł.
to jedyne logiczne rozwiązanie. Uważam, że powinniśmy się tym bardzo poważnie i mocno zająć. A gdyby z takim wnioskiem do ministerstwa?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przeciez powiat obejmuje kilka gmin, każdy ma swoje zadania, co w takim razie zrobić? zlikwidować powiaty i pcpr?
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Za pobyt mieszkańców w dps-ach płaca gminy i nic się nie dzieje. To jedyne rozwiązanie. Powiat nie istnieje dlatego, że ponosi koszty utrzymania dzieci w pieczy. To chore, że tak jest: gdyby środki finansowe wydawane na piecze dać rodzinie to wiele dzieci pozostałoby w swoich domach.ankaw pisze:przeciez powiat obejmuje kilka gmin, każdy ma swoje zadania, co w takim razie zrobić? zlikwidować powiaty i pcpr?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
każdy ma swoje racje, jak to mówią punkt widzenia zależy...
w pcpr np. sa koordynatorzy rodzin zastępczych a próbują koordynację zrzucić na ops, mam własnie taki przykład, przy czym moim zdaniem rodzina zastępcza powinna zostać rozwiązana bo dzieci nie są w niej bezpieczne, jak można powierzyć dzieci nieodpowiedzialnej osobie? w dodatku są cały czas w tym samym odważe się to napisać patologicznym środowisku, nikt nie zapytał mnie o to jaką mam opinię zanim powierzył nieodpowiedzialnej osobie dziecko a teraz prosi o nadzór, chore
w pcpr np. sa koordynatorzy rodzin zastępczych a próbują koordynację zrzucić na ops, mam własnie taki przykład, przy czym moim zdaniem rodzina zastępcza powinna zostać rozwiązana bo dzieci nie są w niej bezpieczne, jak można powierzyć dzieci nieodpowiedzialnej osobie? w dodatku są cały czas w tym samym odważe się to napisać patologicznym środowisku, nikt nie zapytał mnie o to jaką mam opinię zanim powierzył nieodpowiedzialnej osobie dziecko a teraz prosi o nadzór, chore
Oprócz Za pobyt dziecka w pieczy powinna w 100% płacić gmina - Stare tematy przeczytaj również:
zgłaszanie rodziców biologicznych do BIG
nowe kryteria i podstawa w procesie usamodzielnienia
rodzina pomocowa
kn kiedy uchylic
kontrola sprzętu rehabilitacyjnego
AS moduł II
system wspomagania słuchu fm
ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej
art. 83 ust. 3a ustawy o wrispz
Decyzja administracyjna na likwidację barier
plan pomocy dziecku
wzór odmowy skierowania do Srodowiskowego domu samopomocy
Wnioski na środki pomocnicze
ortopedia
Rehabilitacja dzieci i młodzieży
Procedura udzielania pomocy na zagopodarowanie usamodzi.