zaangażowanie - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 15:08

Witajcie!
Proszę napiszcie mi w jaki sposób wykazywaliście/wykazywałyście zaangażowanie w Rb-28s za pierwszy kwartał 2014. Jak z zasiłkami, płacami, co w przypadku kiedy zaangażowanie wychodzi większe niż plan? Proszę o pomoc:)
theo1

Napisano: 17 kwie 2014, 7:49

Zaangażowanie nie może być wyższe jak plan tam gdzie jest wyższe to do wysokości planu
Danka

Napisano: 17 kwie 2014, 7:59

Niestety. Zaangażowanie to nadal fikcja. Nie przyjmują sprawozdań, gdy przekracza. Tak jest w moim województwie.
Ola II

Napisano: 17 kwie 2014, 10:55

zaangażowanie w ciągu roku może przekraczać plan - Bestia akceptuje to chociaż pojawiają się ostrzeżenia; większym błędem byłoby zaniżenie zaangażowania do wysokości planu co z pewnością byłoby niezgodne z ewidencją księgową - dlatego wykazuję zaangazowanie zgodnie z analityką do konta 998
monik77

Napisano: 17 kwie 2014, 11:50

Zaangażowanie może przekraczać plan, zwłaszcza dotyczące zasiłków, gdzie decyzja musi być wydana bez względu czy są na to środki w budżecie. Np. zasiłki okresowe i stałe, gdzie plan dotacji otrzymujemy stopniowo większy w ciągu roku, a nie na cały rok z góry.
Agafia1

Napisano: 17 kwie 2014, 15:28

To wiem. Tylko nie każda gmina to toleruje... Sa jeszcze 100 lat za ...
Ola II

Napisano: 17 kwie 2014, 16:17

Moja skarbniczka zmieniła w tym roku zdanie po szkoleniu z RIO. Wg mnie zaangażowanie nie może przekroczyć planu wydatków jedynie na koniec roku, bo przecież plan ciągle się zmienia.
Agafia1

Napisano: 18 kwie 2014, 7:33

W Besti przechodzi sprawozdanie jeśli jest większe zaangażowanie i ja tak wykazuje w ciągu roku, moja Pani Skarbnik była na szkoleniu i jest to dozwolone, jedynie na koniec roku zaangażowanie wykazuje sie do wysokości planu większe być nie może. Tak ogólnie całe zaangażowanie to bezsens!
kira

Napisano: 22 kwie 2014, 8:33

Ja po raz pierwszy miałam, po uzgodnieniu ze Skarbnikiem i RIO, wykazać zaangażowanie na zasiłki stałe większe niż plan ale w ostatniej chwili przeksięgowałam ponieważ stałe są zadaniem własnym gminy dofinansowywanym z budżetu Wojewody i bałyśmy się zarzutu, że gmina nie zabezpieczyła środków (tylko, że aby zabezpieczyć musiałaby "zamrozić" kilkadziesiąt tysięcy złotych). Masakra
Anna5

Napisano: 22 kwie 2014, 9:41

Nowa instrukcja do Rb-28S zmienia poprzedni zapis wg którego w kolumnie "Zaangażowanie" należało wykazywać zaangażowanie planu wydatków. Obecnie wykazuje się kwoty wynikające z umów, decyzji i innych postanowień, których wykonanie powoduje konieczność dokonania wydatków budżetowych w roku bieżącym. Wynika z tego, że obecne zaangażowanie odnosi się ogólnie do zaangażowanych środków i nie znajduje bezpośredniego odniesienia do planu wydatków. Na kwotę zaangażowania mogą składać się podjęte zobowiązania jak również zobowiązania które dopiero zostaną podjęte (np.zobowiązania warunkowe) . Jeżeli zaangażowanie wynika tylko z podjętych zobowiązań to jest oczywiste, że nie może przekraczać kwoty planu finansowego wydatków.

W przypadku świadczeń okresowych podjęcie zobowiązania nie następuje w momencie wydania decyzji ale w momencie naliczenia dla danego miesiąca kwoty świadczenia. Tak więc wydana decyzja angażuje środki w wysokości wynikającej z tej decyzji i zaangażowanie może przekroczyć kwotę planu wydatków. Natomiast zobowiązania wynikające z tej decyzji podejmowane są warunkowo w kolejnych miesiącach.
BDMB

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x