Witajcie!
Proszę napiszcie mi w jaki sposób wykazywaliście/wykazywałyście zaangażowanie w Rb-28s za pierwszy kwartał 2014. Jak z zasiłkami, płacami, co w przypadku kiedy zaangażowanie wychodzi większe niż plan? Proszę o pomoc:)
zaangażowanie w ciągu roku może przekraczać plan - Bestia akceptuje to chociaż pojawiają się ostrzeżenia; większym błędem byłoby zaniżenie zaangażowania do wysokości planu co z pewnością byłoby niezgodne z ewidencją księgową - dlatego wykazuję zaangazowanie zgodnie z analityką do konta 998
Zaangażowanie może przekraczać plan, zwłaszcza dotyczące zasiłków, gdzie decyzja musi być wydana bez względu czy są na to środki w budżecie. Np. zasiłki okresowe i stałe, gdzie plan dotacji otrzymujemy stopniowo większy w ciągu roku, a nie na cały rok z góry.
Moja skarbniczka zmieniła w tym roku zdanie po szkoleniu z RIO. Wg mnie zaangażowanie nie może przekroczyć planu wydatków jedynie na koniec roku, bo przecież plan ciągle się zmienia.
W Besti przechodzi sprawozdanie jeśli jest większe zaangażowanie i ja tak wykazuje w ciągu roku, moja Pani Skarbnik była na szkoleniu i jest to dozwolone, jedynie na koniec roku zaangażowanie wykazuje sie do wysokości planu większe być nie może. Tak ogólnie całe zaangażowanie to bezsens!
Ja po raz pierwszy miałam, po uzgodnieniu ze Skarbnikiem i RIO, wykazać zaangażowanie na zasiłki stałe większe niż plan ale w ostatniej chwili przeksięgowałam ponieważ stałe są zadaniem własnym gminy dofinansowywanym z budżetu Wojewody i bałyśmy się zarzutu, że gmina nie zabezpieczyła środków (tylko, że aby zabezpieczyć musiałaby "zamrozić" kilkadziesiąt tysięcy złotych). Masakra
Nowa instrukcja do Rb-28S zmienia poprzedni zapis wg którego w kolumnie "Zaangażowanie" należało wykazywać zaangażowanie planu wydatków. Obecnie wykazuje się kwoty wynikające z umów, decyzji i innych postanowień, których wykonanie powoduje konieczność dokonania wydatków budżetowych w roku bieżącym. Wynika z tego, że obecne zaangażowanie odnosi się ogólnie do zaangażowanych środków i nie znajduje bezpośredniego odniesienia do planu wydatków. Na kwotę zaangażowania mogą składać się podjęte zobowiązania jak również zobowiązania które dopiero zostaną podjęte (np.zobowiązania warunkowe) . Jeżeli zaangażowanie wynika tylko z podjętych zobowiązań to jest oczywiste, że nie może przekraczać kwoty planu finansowego wydatków.
W przypadku świadczeń okresowych podjęcie zobowiązania nie następuje w momencie wydania decyzji ale w momencie naliczenia dla danego miesiąca kwoty świadczenia. Tak więc wydana decyzja angażuje środki w wysokości wynikającej z tej decyzji i zaangażowanie może przekroczyć kwotę planu wydatków. Natomiast zobowiązania wynikające z tej decyzji podejmowane są warunkowo w kolejnych miesiącach.