Zabezpieczenie powództwa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 sty 2016, 14:57

W grudniu dziewczyna złożyła wniosek o FA - wyrok o zabezpieczenie powództwa 500,00zł alimentów.
W grudniu odbyła się też sprawa rozwodowa i sąd zasądził 300,00zł. alimentów.
Wyrok z klauzulą wykonalności będzie dopiero pod koniec stycznia, komornik egzekwuje na podstawie wyroku o zabezpieczenia powództwa.
Ile przyznać FA za grudzień i styczeń?
adaw

Napisano: 19 sty 2016, 15:01

ja bym jej przyznała 500 skoro wynika to z prawomocnego wyroku i zaświadczenia komornika, później zmiana wysokości. ja zawsze miałam tak w tych w wyrokach rozwodowych, że alimenty od dnia uprawomocnienia się wyroku.
kalina

Napisano: 04 kwie 2017, 14:28

Właśnie ja mam taką sytuację, że wierzycielka miała udzielone zabezpieczenie powództwa na 4 dzieci i tak wypłacaliśmy FA. Teraz wpłynął do nas wyrok rozwodowy i zasądzający alimenty tylko na 3 dzieci, bo czwarte jest już pełnoletnie. Do kiedy temu czwartemu dziecku powinniśmy wypłacać FA jeśli drugi wyrok jest prawomocny od 10 lutego? Czy pełnoletniemu dziecku FA należał się jeszcze za cały luty, czy tylko do 9 lutego i robić od 10 lutego nienależnie pobrane?
dorcia333
Praktykant
Od: 23 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 04 kwie 2017, 14:51

Ja na podstawie takiego wyroku o zabezpieczenie powództwa w ogóle bym nie wypłacała FA. Alimenty a zabezpieczenie powództwa to co innego. Wiem że wyroki sądów mówią co innego ale w tym przypadku bardzo literalnie podchodziłabym do zapisów ustawy.
jolka2
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 14:35

Napisano: 04 kwie 2017, 15:05

Wypłacamy FA jeśli jest udzielone zabezpieczenie powództwa, tylko czy w takim wypadku jak jest drugi wyrok prawomocny od 10 lutego i na jedno dziecko nie są zasądzone alimenty to od kiedy mu się nie należą czy od 10 lutego czy dopiero od marca?
dorcia333
Praktykant
Od: 23 mar 2017, 16:14

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x