żądanie przetłumaczenia dokumentów

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
anna553
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

żądanie przetłumaczenia dokumentów

Post autor: anna553 »

witam, kobietka złożyła wniosek na 500+, ma wyrok rozwodowy w języku angielskim, czy mamy podstawę prawną do żądania tłumaczenia tego dokumentu? czy mozemy bazować na własnym tłumaczeniu?
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

Re: żądanie przetłumaczenia dokumentów

Post autor: voodoo »

Odnośnie utraty dochodu z zagranicy nie chcę mieć przetłumaczonych dokumentów to jednak ten wyrok chciałbym mieć w polskiej wersji.
anna553
Stażysta
Kontakt:

a czy jest konkretna podstawa prawna do żądania tego tłumaczenia? bo z tego co czytałam to nie znalazłam
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Zgodnie z art. 27 Konstytucji językiem urzędowym w Rzeczypospolitej Polskiej jest język polski. W art. 4 ustawy o języku polskim stwierdzono, że język polski jest językiem urzędowym m.in.: konstytucyjnych organów państwa, organów jednostek samorządu terytorialnego i podległych im instytucji w zakresie, w jakim wykonują zadania publiczne, terenowych organów administracji publicznej i instytucji powołanych do realizacji określonych zadań publicznych.
anna553
Stażysta
Kontakt:

dziękuję, też o tym czytałam, zastanawiam się tylko czy jest to podstawa do wysłania wezwania
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Honorata
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR
Kontakt:

Post autor: Honorata »

a czy przypadkiem, pani nie powinna dokonać transkrypcji zagranicznego wyroku w polskim sądzie ? zanim wysłałabym wezwanie do przedłożenia tłumaczenia poszukałabym informacji dotyczącej obowiązywania na terenie RP wyroku z za granicy ...
ODPOWIEDZ