Proszę o podpowiedz jak rozpatrujecie wniosek z którego wynika iż członek rodziny nie przebywa zagranicą , zaś w poprzednim okresie przebywał zagranicą , jest to osoba która zmieniła zamieszkanie , został wezwana i złożyła oświadczenie że mąż już pracuje w Polsce od stycznia. na okres 2019/2021 jeszcze nie otrzymała żadnej informacji od wojewody.
po pierwsze pytam, czy ta osoba zgłosiła w poprzednim organie właściwym zmiane miejsca zamieszkania i zmiane swojej sytuacji (tzn powrót męża z zagranicy) - bo tamten organ powinien był o zmianie jej sytuacji i zmianie zamieszkania poinformowac wojewodę i przeslac jej dokumenty do ciebie...na nowy okres zaznaczenie, ze nikt nie przebywa za granicą plus oświadczenie, do kiedy przebywał i ,że juz nic nie otrzymuje z zagranicy (w sensie chorobowego, macierzyńskiego, zasiłku dla bezrobotnych, renty itp.) wystarcza nam do przyznania świadczeń na nowy okres
A ja mam taki przypadek:
Pani złożyła wniosek o 500+ na nowy okres, nie zaznaczyła, że członek rodziny przebywa za granicą. Wcześniej na stary okres zaznaczała i wniosek szedł do Wojewody.
Zadzwoniłam do Pani aby to wyjaśnić. Przyjechała i napisała oświadczenie, że mąż mieszka w Polsce razem z nią i dziećmi, natomiast w Wielkiej Brytanii prowadzi tylko działalność gosp. od 2015 do nadal. Co z tym zrobić Wysłać do Wojewody?